Sondaj IMAS: Evoluția încrederii în oamenii politici. Surpriza C.V. Tudor și codașul MRU
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Potrivit unui sondaj realizat de IMAS la solicitarea Adevărul, liderii formațiunilor politice din România înregistrează scăderi de popularitate în luna octombrie față de septembrie. Deși nu face excepție în ceea ce privește numărul mai mic de simpatizanți , guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se clasează pe primul loc în clasamentul încrederii. 

În topul încrederii realizat de IMAS, primii șapte clasați în septembrie sunt în scădere în luna octombrie: Mugur Isărescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Diaconescu, Traian Băsescu şi Vasile Blaga. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, deține poziția fruntașă, 33% dintre respondeți alegându-l drept cea mai de încredere personalitate. Diferența negativă față de luna trecută în ceea ce-l privește pe fostul premier e de 2,8%, în timp ce în luna iulie a aceluiași an, dl. Isărescu avea 45% cotă de încredere.

Co-președinții USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, situați pe locul al doilea, respectiv al treilea, suferă și ei scăderi în materie de popularitate. Dacă în septemebrie premierul strângea un procent de 31,7%, acum nu reușește decât un scor de 28,9%. Vârful de popularitate a fost atins de șeful Guvernului înainte de suspendarea președintelui Traian Băsescu din iunie, când întrunea aprecierile a 45,8% din cei intervievați. Podiumul încrederii este completat de președintele PNL, Crin Antonescu, care ajunge la un procent de 25,4, după ce în urmă cu o lună avea 27,1%. Cei doi lideri ai alianței social-liberale sunt în scădere, deși, coaliția lor politică a câștigat față de luna trecută 2 procente de popularitate.

Locul cinci în acest top, Dan Diaconescu, beneficiază de încrederea a 13,5% din respondeți, asta în timp ce cu o lună în urmă obținea un procent de 17,4.

Liderul detașat al scăderii în popularitate este președintele Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. După ce în luna septembrie se bucura de încrederea a 20% dintre respondenți, în prezent fostul director al SIE are o cotă de doar 13,6%. Chiar dacă în timpul suspendării s-a aflat în panta ascendentă a popularității, președintele Traian Băsescu a obținut luna aceasta 14,4 procente față de 11,5, cât reușea să adune în septembrie. Liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga, înregistrează și el pierderi la capitolul popularitate, obținând un scor de 8%, după ce în octombrie avea 10 procente.

În topul diferențelor negative există și o excepție, în persoana liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor. Acesta are o cotă de popularitate de 12,4%, după ce în luna septembrie obținea 9,5% din încrederea celor intervievați. Creșterea în popularitate a istoricului e invers proporționată cu cea a partidului său, care continuă să se afle sub pragul electoral, cu o intenție de vot de doar 3,6%.

Cercetarea sociologică s-a desfășurat în perioada 10 - 18 octombrie, pe un eșantion de 1039 de persoane și are o marjă de eroare de 3%. Celor intervievați li se prezintă o listă cu personalități și sunt întrebați "Câtă încredere aveți în următoarele personalități politice?." Au fost luate în considerare aprecierile pozitive, răspunsurile celor care spunea că au "foarte multă" sau "destul de multă" încredere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel