Data publicării:

Sondaj. Extremiștii de dreapta câștigă în Austria și obțin locul doi în Germania

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Pentru prima dată, Partidul Libertății de extrema dreaptă (FPO) a câștigat probabil alegerile pentru Parlamentul European în Austria, conform unei "previziuni de tendință" bazată pe sondaje, realizată pentru radiodifuzorii austrieci și agenția de știri APA, publicată la închiderea urnelor de duminică, informează Reuters.

Previziunea, realizată de trei institute de sondare pentru radiodifuzorul național ORF, Puls 24 TV și APA, s-a dovedit a fi precisă la ultimele alegeri pentru Parlamentul European în Austria. De această dată, a arătat că Partidul Libertății, care face parte din același grup politic cu Rassemblement National al lui Marine Le Pen din Franța, se află clar pe primul loc.

Partidul Libertății (FPO) a obținut 27%, urmat de Partidul Poporului (OVP) al cancelarului Karl Nehammer, cu 23,5%, și de Social Democrați (SPO), cu 23%, conform previziunii bazate pe sondaje realizate pe un eșantion de 3.600 de persoane, în ultima săptămână.

Previziunea a mai arătat că Verzii și liberalii de la Neos vor obține locuri în Parlamentul European, ambele partide având în jur de 10,5%. Marja de eroare a fost de 2,5 puncte procentuale.

Deși Austria este o țară relativ mică, cu doar 20 de locuri în Parlamentul European, votul este într-o anumită măsură o repetiție pentru alegerile parlamentare din Austria de la sfârșitul acestui an. Sondajele de opinie arată că FPO are un avans și mai mare în acea cursă. Alegerile trebuie să aibă loc până în octombrie și se așteaptă să aibă loc pe 29 septembrie.

Exit-poll: Partidul Alternativa pentru Germania, locul doi la europarlamentare în exit-poll

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) de extrema dreaptă a obținut câștiguri solide și a ajuns pe locul doi în alegerile UE de duminică, conform primelor exit-poll-uri, un rezultat care, dacă va fi confirmat, ar sublinia rezistența partidului în perspectiva alegerilor federale de anul viitor.

Previziunea vine în contextul în care peisajul politic din Germania trece prin cea mai mare schimbare din ultimele decenii, cu noi partide populiste care încearcă să ocupe spațiul lăsat liber de partidele mainstream aflate în declin, care au dominat scena politică de la reunificarea din 1990.

AfD a obținut un procent record de 16,5% din voturi duminică, conform unui exit-poll publicat de radiodifuzorul de stat ARD - mai puțin decât cele 22% la care era cotat în februarie, dar cu 5,5 puncte procentuale mai mult decât la ultimele alegeri europene din 2019 și mai mult decât toate cele trei partide din coaliția cancelarului Olaf Scholz.

Rezultatele sunt în conformitate cu o schimbare mai largă a Parlamentului European spre extrema dreaptă în blocul celor 450 de milioane de cetățeni.

AfD a reușit să capitalizeze frustrările legate de coaliția lui Scholz, a cărei susținere a scăzut de la preluarea funcției la sfârșitul anului 2021, pe fondul multiplelor provocări, de la războiul din Ucraina și serviciile publice suprasolicitate de migrația în creștere până la criza costului vieții.

Verzii din Germania au fost marii perdanți ai alegerilor de duminică, ajungând la 12%, conform exit-poll-urilor, fiind penalizați de alegători pentru costurile politicilor de reducere a emisiilor de CO2 - în conformitate cu așteptările pentru partidele de mediu din întreaga Europă.

Social-democrații lui Scholz (SPD) și al treilea partener de coaliție, Democrații Liberi pro-business (FDP), au obținut de asemenea rezultate slabe, fiind așteptați să obțină 14% și respectiv 5% din voturi, în scădere de la 15,8% și 5,4% la ultimele alegeri.

Conservatorii, care sunt în opoziție la nivel federal, sunt prognozați să iasă pe primul loc, cu o ușoară creștere la 29,5%.

Însă, analiștii spun că alegerile de anul viitor sunt încă deschise, nu în ultimul rând pentru că Friedrich Merz, candidatul lor probabil pentru funcția de cancelar, este predispus la gafe și ar putea înstrăina alegătorii centriști.

Partidul BSW, fondat în ianuarie și singurul partid major din Germania care condamnă livrările de arme occidentale către Ucraina și Israel, a obținut 5,5%, conform sondajului ARD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel