Sondaj. Alegătorii germani ar dori ca social-democraţii (SPD) să adopte poziţii mai de stânga
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Social-democraţii (SPD) germani ar trebui să treacă la stânga, după mai mulţi ani în coaliţie cu centru-dreapta sub cancelarul Angela Merkel, consideră aproape jumătate din electorat, relatează joi agenţia DPA.

Un sondaj publicat joi de postul public naţional ZDF arată că 44% din toţi alegătorii şi 45% dintre susţinătorii SPD sunt în favoarea adoptării unor poziţii mai de stânga de către acest partid. Aproximativ 21% din totalul de 1.270 de respondenţi şi 16% dintre susţinătorii SPD doresc mai puţine poziţii politice de stânga, în timp ce 25% din total şi 16% dintre susţinători nu doresc nicio schimbare. Întrebaţi dacă SPD ar trebui să rămână în coaliţie cu blocul creştin conservator al lui Merkel, jumătate dintre respondenţi au declarat că SPD ar fi mai bine să fie în opoziţie, în timp ce 45% dintre susţinătorii SPD cred acelaşi lucru.

De când Merkel a devenit cancelar în noiembrie 2005, SPD a fost partenerul mai mic în trei dintre cele patru coaliţii, în total aproape 10 ani. Sprijinul pentru partid a scăzut drastic în această perioadă. În prezent, sondajele îl estimează la aproximativ 15% şi au fost lansate apeluri în interiorul partidului ca formaţiunea să revină în opoziţie. SPD desfăşoară în prezent alegeri pentru un nou preşedinte, cu 15 candidaţi în cursă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel