Data publicării:

Sondaj: 58% dintre britanici ar vota pentru reintrarea în UE; mai multă încredere în Comisia Europeană decât în propriul guvern

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
La șapte ani de la referendumul pentru Brexit, proporția britanicilor care doresc să reintre în UE a urcat la cele mai înalte niveluri din 2016, potrivit unui nou sondaj.

Atât britanicii, cât și europenii sunt, de asemenea, mult mai puțin susceptibili să creadă că alte țări ar urma exemplul Marii Britanii, iar britanicii sunt mai optimiști în ceea ce privește viitorul blocului, până la măsura în care au mai multă încredere în Comisia Europeană decât în propriul guvern, scrie The Guardian.

Datele din cel mai recent sondaj de urmărire a Brexit-ului YouGov au arătat că 58,2% dintre britanici ar vota acum pentru a se realătura Uniunii Europene.

Procentul este într-o mică scădere față de scorul de 60%, înregistrat în luna februarie a acestui an – cea mai mare cifră de când au început datele comparabile în februarie 2012 – și a crescut mai mult sau mai puțin constant de la un minim post-referendum de 47%, la începutul anului 2021.

Poate cel mai surprinzător este că datele au arătat că respondenții din Marea Britanie au, de asemenea, mai multă încredere – chiar dacă cu o marjă îngustă – în Comisia Europeană (25%) mai mult decât în propriul guvern (24%).

În majoritatea statelor membre UE chestionate, sprijinul pentru continuarea aderării a scăzut acum la nivelurile de dinaintea invadării Ucrainei de către Rusia, care a declanșat o creștere puternică a sentimentului pro-european, au arătat cifrele YouGov.

Întrebați dacă vor vota pentru a rămâne în UE sau vor pleca într-un referendum în stil Brexit, 62% dintre respondenți din Franța și 63% din Italia, care sunt în mod tradițional printre cele mai puțin entuziaste state membre ale UE, au spus că vor vota pentru a rămâne.

În alte părți ale UE, 87% dintre respondenții din Spania au declarat luna trecută că ar alege să rămână, 79% în Danemarca, 70% în Suedia și 69% în Germania.

O proporție record de respondenți din Marea Britanie consideră, de asemenea, că este puțin probabil ca alte țări să urmeze exemplul țării lor și să părăsească UE în următorul deceniu – 42% au spus că este puțin probabil, față de 26% în urmă cu trei ani, în timp ce 40% au spus că este probabil, într-o scădere de la 58%.

Statele membre UE au arătat o tendință similară, 45% dintre respondenții din Franța spunând că este probabilă o altă ieșire din UE, comparativ cu 55% în februarie 2020. În Germania, cifrele au fost de 36% (în scădere de la 42%) și în Danemarca 29% (în scădere de la 41%).

În timp ce sentimentul față de aderarea la UE s-a schimbat semnificativ în Marea Britanie de la referendum, o majoritate subțire a respondenților (51%) spun că încă mai cred că este puțin probabil ca Marea Britanie să reintre în UE, la un moment dat, în viitor.

Din nou, totuși, această cifră a scăzut mai mult sau mai puțin constant - a fost de 62% în urmă cu doi ani și 29% în aprilie, în creștere de la 21% la începutul anului 2021.

În UE, oamenii din Italia (61%) și Franța (54%) au fost mai puțin încrezători că Marea Britanie se va reintegra, Danemarca (43%) și Suedia (49%) mai pozitive.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel