Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Somnul, întrerupt de un neurotransmițător al stresului. Te poți trezi și de 100 de ori pe noapte

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Somnul poate fi întrerupt de un neurotransmițător al stresului, ceea ce nu este un fapt neapărat rău.

Alegeri prezidentiale 2024

S-ar putea să credeți că un somn bun de noapte ar trebui să fie neîntrerupt. Dar, de fapt, neurotransmițătorul noradrenalina te face să te trezești de peste 100 de ori pe noapte, conchide o nouă cercetare de la Universitatea din Copenhaga. Este perfect normal și poate chiar să indice că ai dormit bine. Majoritatea oamenilor cred că un somn bun ar trebui să fie neîntrerupt. De aceea poate fi extrem de enervant să te trezești în miezul nopții când tot ce vrei să faci este să dormi.

O nouă cercetare de la Universitatea din Copenhaga arată că transmițătorul de stres noradrenalina te face să te trezești de multe ori pe noapte. Dar nu iti face griji. Totul face parte dintr-un somn normal și bun și poate chiar însemna că ai dormit bine.

Noradrenalina te trezește și asta e perfect normal

Noradrenalina este un hormon de stres și o substanță transmițătoare, care este asociată cu răspunsul de luptă sau fuga al organismului. Este legat de adrenalină, iar nivelurile pot crește în timpul stresului, dar vă ajută și să rămâneți concentrat, scrie Science Daily

”Poți crede că somnul este o stare constantă în care te afli și apoi te trezești. Dar există mult mai mult decât se vede. Am aflat că noradrenalina te face să te trezești de peste 100 de ori pe noapte. Și asta în timpul somnului perfect normal”, spune profesorul asistent Celia Kjærby de la Centrul de Neuromedicină Translațională, care este unul dintre primii autori ai studiului.

Chiar dacă noradrenalina face ca, din punct de vedere tehnic, creierul să se trezească de mai mult de 100 de ori pe noapte, nu este o trezire propriu zisă. 

"Din punct de vedere neurologic, te trezești, pentru că activitatea creierului tău în aceste momente foarte scurte este aceeași ca atunci când ești treaz. Dar momentul este atât de scurt încât cel care doarme nu observă", explică doctorandul Mie Andersen, al doilea autor al studiului.

Chiar dacă cercetătorii au studiat șoarecii, descoperirile lor pot fi traduse la oameni, deoarece s-au concentrat pe mecanismele biologice de bază - adică pe mecanismele comune tuturor mamiferelor.

Transmițătorul de stres noradrenalina afectează undele de somn

Profesorul Maiken Nedergaard, care a condus studiul, vede noua descoperire ca o piesă importantă a puzzle-ului pentru a înțelege ce se întâmplă în creier când dormim.

”Am găsit esența pentru partea de somn care ne face să ne trezim odihniți și care ne permite să ne amintim ceea ce am învățat cu o zi înainte. Am descoperit că partea revigorantă a somnului este condusă de valuri de noradrenalină. Trezirile foarte scurte sunt create de valuri de norepinefrină, care sunt, de asemenea, atât de importante pentru memorie”, spune Maiken Nedergaard și adaugă: ”Ați putea spune că trezirile scurte resetează creierul, astfel încât să fie gata să stocheze memoria atunci când vă scufundați din nou în somn.”

Ce au făcut cercetătorii

Fibre optice microscopice din sticlă și ”receptori de lumină” manipulați genetic au fost introduse în creierul șoarecilor de testare. Fibrele optice au fost atașate la cabluri, inclusiv o sursă de lumină LED.

Ulterior, cercetătorii au măsurat nivelurile de noradrenalina în timp ce animalele dormeau și au comparat-o cu activitatea electrică din creierul lor. Aici au observat nivelurile ridicate de noradrenalina.

Cercetatorii au efectuat apoi teste de memorie folosind echipamentul implantat pentru a creste amplitudinea undelor de noradrenalina, imbunatatind memoria animalelor. Cercetările anterioare au sugerat că noradrenalina, care este asociată cu stresul și este inactivă în timpul somnului. Prin urmare, cercetătorii au fost surprinși să vadă cât de activă este noradrenalina în timpul somnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel