Șomerii primesc 1.000 de lei de la stat. Iată în ce condiţii
Președintele României a promulgat legea prin care mai mulți șomeri care vor să se angajeze full time vor primi un stimulant de 1.000 de lei.
Klaus Iohanis a promulgat legea care privește mărirea primei de activare primită de șomeri, de la 500 de lei la 1.000 de lei.. Aceștia trebuie să se angajeze cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin trei luni. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul forței de muncă a fost aprobată, conform Administrației Prezidențiale.
Conform noilor prevederi, va fi majorat cuantumul primei de activare a șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație, dacă se angajează cu normă întreagă, pe perioada minimă de trei luni.
Care sunt noile prevederi
- majorarea cuantumului primei de activare, de la 500 de lei la 1.000 de lei
- majorarea cuantumului subvențiilor acordate angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru încadrarea în muncă a persoanelor considertate ca făcând parte din grupurile vulnerabile pe piața muncii
- angajatorii care încheie un contract de ucenicie, în condițiile legii, să beneficieze, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2.250 de lei pe lună
- angajatorii care încheie un contract de stagiu, în condițiile legii, să beneficieze, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 de lei pe lună.
Care dintre șomeri reprezintă o prioritate în acest moment
Prioritari sunt părinții unici susținători ai familiilor monoparntale, șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (45-64 de ani), persoanele cu dizabilități, persoanele cu nivel redus de educație, membrii minorității rome, persoanele din mediul rural (în special cele din agricultura de subzistență și semi-subzistență, cu domiciliul sau reședința în regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est și Vest).
Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Pentru angajare aunui număr de 972 de tineri absolvenți au fost contractate șapte milioane de euro. Alte 50 de milioane de euro vor fi folosiți pentru sprijinirea a peste 8.4000 de șomeri cu domiciliul sau reședința în regiunile mai puțin dezvoltate, în special a persoanelor pentru care identificarea unui loc de muncă ridică dificultăți.
Tinerii din România, în topul șomerilor UE
Marea problemă a României nu este șomajul: avem o rată generală mică – fapt care arată tensionarea pieței muncii și lipsa forței de muncă: Marea problemă a României este diferența brutală dintre șomajul general – printre cele mai mici din statele UE – și șomajul în rândul tinerilor, unde suntem pe podiumul negativ. România se clasează pe locul al doilea la nivel european (după Portugalia) din perspectiva diferenței dintre șomajul în rândul tinerilor și șomajul general, cel dintâi fiind de 2,3 ori mai mare decât cel din urmă.
Șomajul în rândul tinerilor din România a consemnat în 2021 a doua cea mai mare creștere din UE, indicând o decuplare tot mai pronunțată între nevoile de pe piața muncii și pregătirea oferită de sistemul educațional. Datele din ultimul deceniu confirmă tendința, în condițiile în care România a făcut printre cele mai puține progrese la nivel european în ceea ce privește integrarea tinerilor pe piața forței de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News