Soluţie inedită pentru reducerea schimbărilor climatice. Unde ar putea fi stocat CO2-ul
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Cercetătorii au găsit o posibilă soluţie pentru reducerea efectelor încălzirii globale. 

Injectarea a milioane de tone de dioxid de carbon în subteran pentru a atenua schimbările climatice este posibilă, potrivit unui studiu condus de Consiliul Superior pentru Cercetare Ştiinţifică (CSIC) din Spania, care indică faptul că tehnologia de stocare geologică poate începe să fie utilizată în siguranţă.

Rezultatele investigaţiei arată că dioxidul de carbon are un risc scăzut de evadare la suprafaţă. "Potrivit simulărilor, CO2 ar rămâne în adâncurile subsolului timp de milioane de ani, chiar dacă rocile supraiacente cu permeabilitate scăzută s-ar fractura", explică Iman Rahimzadeh Kivi, cercetător CSIC şi autor al studiului.

Această cercetare interdisciplinară a dezvoltat o nouă metodologie pentru a calcula probabilitatea scurgerii de CO2 , luând în considerare miliarde de tone de CO2 injectate în subteran de-a lungul a milioane de ani, un volum şi o scară de timp mult mai mare decât orice a fost investigat până în prezent.

Scopul stocării CO2 "este să preia acest gaz cu efect de seră din industriile care se luptă să reducă emisiile" şi să-l injecteze adânc în subteran, potrivit lui Rahimzadeh. Pentru ca gazul să rămână la adâncime, trebuie să fie injectat în roci "cu permeabilitate şi porozitate ridicate".

Chiar şi aşa, există riscul de evadare, deoarece dioxidul de carbon este "mai puţin dens decât apa salină care umple porii la mare adâncime". Acest lucru îi permite să plutească în sus şi "să pătrundă înapoi la suprafaţă", explică cercetătorul.

Pentru a calcula riscul de scurgere de CO2, cercetătorii au prezis fluxul de gaz la suprafaţă după injectarea acestuia la o adâncime de 1.550 de metri (adâncimea obişnuită pentru depozitarea gazului în subteran). Predicţiile celui mai bun scenariu arată că, atunci când proprietăţile rocii subterane rămân intacte, CO2 ar creşte doar cu 200 de metri după un milion de ani. În cel mai rău caz, atunci când rocile prezintă fracturi, CO2 ar creşte cu 300 de metri.

"Aceasta înseamnă că, chiar şi în cel mai rău scenariu posibil, CO2 ar rămâne pe termen nelimitat la o adâncime de 1.250 de metri timp de milioane de ani", subliniază Rahimzadeh Kivi, citat de Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel