Soluție de avarie: Merkel, implicată în campania prezidențială din România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Informații neconfirmate care circulă în presa locală spun că Angela Merkel, cancelarul Germaniei și cel mai puternic lider european, va vizita România între cele două tururi de scrutin prezidențial cu scopul de a-l susține Klaus Iohannis, candidatul ACL (PPE) la alegerile prezidențiale. Lansarea zvonului ar putea fi o manevră electorală, efectuată de tabăra Iohannis sau de adversarii edilului. Analiștii de politică externă sunt sceptici că Angela Merkel va risca o implicare în campania din România.

Știrea privind presupusa vizită a Angelei Merkel a apărut în publicația online ziardecluj.ro și a fost mai apoi preluată de ziarele sibiene.

Analistul Emil Hurezeanu a declarat, marți seară, la Digi24, că liderii europeni sunt "destul de atenți atunci când fac acte de solidaritate în campaniile electorale ale oamenilor din aceeași familie politică. De obicei vin europenii, oamenii cu funcții europene: cum a fost Schulz, cum a fost Daul. Nici măcar Daul nu mai vine, care era prieten cu dl. Băsescu. Între Franța și Germania se practică. Dna Merkel a făcut un gest cutezător și s-a dus să-i facă campanie electorală pe ultima sută de metri, într-un moment destul de jenant, pentru sorți de izbândă, lui Sarkozy. Dar erau Franța și Germania. Între marile democrații iarăși se practică".

Efectele unei vizite a cancelarului

Emil Hurezeanu apreciază că sosirea în România a Angelei Merkel cu intenția vădită de a sprijini un candidat din aceeași familie europeană ar crea ostilitate politică și false așteptări.

"Ar trebui să vină și dna Merkel? Ar putea să vină? E bine venită? Răspundeți dvs la aceste întrebări. Îl cunoaște pe Iohannis. Eu cred că în astfel de situații funcționează și multă prudență. Nu dorește nimeni în Germania, sunt convins, să creeze așteptări nejustificate. Faptul că dl Iohannis e german, vorbește la fel de bine limba germană ca dna Merkel, au făcut aceleași școli, e fizician, nu o poate face pe șefa guvernului german să se transforme într-un fel de Maică Tereza și s-o facă să intervină în lupta electorală din România pentru că asta ar stârni ostilitate, dar și false așteptări. Germania nu procedează așa. N-ar fi rău dacă ar veni Merkel aici, asta ar însemna că Merkel oferă importanță în primul rând României", a spus analistul.

Merkel, implicată (de alții) în campania din România

Nu este exclus ca știrea privind vizita celui mai puternic lider european în România și girul acestuia pentru candidatul ACL să se dovedească un zvon neconfirmat. Încearcă să-l răspândească tabăra Iohannis? Sau adversarii din PSD?:

1. dacă manevra este elaborată de PNL: liberalii ar urmări să demonstreze că între Iohannis și Merkel există relații privilegiate de care puțini lideri europeni se bucură; Iohannis ar da o lovitură de imagine. Totodată, vizita l-ar putea ajuta pe edil să câștige câteva procente din rândul conservatorilor români pe care prestația liberalului Iohannis încă nu i-a convins;

2. dacă zvonul este lansat de PSD: social-democrații ar încerca să ridice un orizont de așteptare neîmplinit. Informația neconfirmată va fi folosită de pesediști ca muniție, ridiculizând tabăra Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel