Data publicării:

Soia, sănătoasă sau nu?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Seminţele de soia conţin fitonutrienţi de calitate superioară / Foto: Pxhere
Seminţele de soia conţin fitonutrienţi de calitate superioară / Foto: Pxhere

În post, se ştie, se înmulţesc proviziile de pateuri vegetale, tofu, lapte de soia, mezeluri, chifteluţe, şniţele din soia şi chiar iaurturi din soia. Soia poate imita gustul cărnii şi ne ajută să trecem de perioada de abstinenţă dinainte de Paşti mai uşor. Totuşi, există şi unele precauţii.

Soia este o "legumă-cameleon" aşa cum apare denumirea ei în multe din cărţile de nutriţie. Înlocuieşte carnea şi lactatele cu succes în perioada postului, fiind bogată în proteine, grăsimi sănătoase Omega-3, minerale, vitamine şi fibre. Gustul plăcut şi reconfortant al preparatelor pe bază de soia atrage pe tot mai mulţi înspre raioanele destinate produselor vegetale, fie că ţin post sau nu. Pe lângă nutrienţi cu valoare bună, soia mai are şi calităţi terapeutice datorită conţinutului de antioxidanţi care oferă protecţie faţă de unele tipuri de cancer, cum este cel mamar.

La ce să fim atenţi

Partea mai puţin bună legată de consumul de soia este că ar putea face rău persoanelor cu alergii la anumite proteine, de aceea se recomandă testări în prealabil pentru stabilirea intoleranţei. De asemenea, izoflavonele, care pot mima acţiunea hormonilor feminini, ar putea aduce tulburări endocrine, mai ales femeilor aflate la menopauză. Pentru a evita eventualele probleme de sănătate şi pentru a beneficia de toate calităţile sale terapeutice şi nutriţionale, nutriţioniştii recomandă consumul de una, maximum două porţii de soia de câte 200 grame zilnic.

Nu ignora etichetele!

Pateurile vegetale sunt la mare căutare în post şi nu numai. Sunt mai uşoare decât cele din ficat animal şi uneori mai plăcute la gust datorită condimentelor şi aromelor cu care sunt îmbogăţite. Medicii ne recomandă să privim atent etichetele pateurilor cu soia, mai ales ale celor care promit că livrează texturi mixate cu ardei, ciuperci sau măsline. Pe eticheta unui produs din soia bun, boabele de soia ar trebui să fie pe primul sau al doilea loc în ingrediente, şi nu abia la sfârşit după apă şi aditivi.

Atenţie la E-uri!

„Pate-urile vegetale care conţin E 621, glutamat monosodic, nu sunt indicate copiilor, persoanelor cu glicemia scăzută, cardiacilor şi femeilor însărcinate, pentru că poate provoca dureri de cap, slăbiciune, greaţă, respiraţie dificilă şi modificări de ritm cardiac“, scrie în cartea „Noua Ordine Alimentară: Şi noi ce mai mâncăm?“ prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi. Dincolo de avertismente şi sfaturile medicilor şi nutriţioniştilor, soia este, per ansamblu, o alternativă sănătoasă iar în timpul postului este binevenită pentru că aduce proteine de calitate, vitamine şi fitonutrienţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel