Data publicării:

Sociologul Gelu Duminică: Boala pe care o am e autoimună inflamatorie (rectocolită ulcero-hemoragică). E o binecuvântare și nicidecum un blestem

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Agerpres
foto: Agerpres
Sociologul Gelu Duminică a vorbit despre boala sa.

Gelu Duminică are o boală autoimună inflamatorie (rectocolită ulcero-hemoragică) care, în puseu, nu este deloc plăcută. 

„Urmare a postării mele de ieri, mulți prieteni virtuali s-au arătat extrem de îngrijoraţi și mi-au trimis gândurile bune. Mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte.

Mai clarific încă o dată că sunt bine! Boala pe care o am este o binecuvântare și nicidecum un blestem. Este o boală autoimuna inflamatorie (rectocolită ulcero-hemoragică) și, în puseu, nu este deloc plăcută. Am parte de medici extraordinari (mulțumesc și pe aceasta cale doctorului Theodor Voiosu și echipei de la Spitalul Colentina) și de oameni care să mă susțină. Și, nu în ultimul rând, de un tratament care funcționează. De când e și Minunea, am parte și cea mai puternică motivație.

O dată cu Sfântul Andrei au început Sărbătorile de Iarnă care vestesc Nașterea Domnului. Mesajul meu s-a vrut mai degrabă un îndemn pentru a trăi din plin viața ce ne este dăruită și o conștientizare a faptului că nimic nu e veșnic. Și un indemn la iubire, iertare și împăcare. Nu de alta, însă la mine acasă, la Galați, în post era obiceiul "iertăciunii" (pe care o primeai și o ofereai, deopotrivă). În rest, cu Dumnezeu înainte! Și cu gândul la ce putem face împreună pentru a face o Românie cât mai frumoasă...”, a scris sociologul Gelu Duminică.

Rectocolita ulcero-hemoragică (RUH), cunoscută și sub denumirea de colită ulceroasă, este o boală inflamatorie intestinală (BII) cronică și recurentă, care afectează predominant colonul și rectul. Această afecțiune este caracterizată prin inflamarea mucoasei colonului, determinând formarea de ulcerații și sângerări. RUH face parte, împreună cu boala Crohn, din categoria bolilor inflamatorii intestinale.

Cauza exactă a RUH nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că implică o combinație de factori genetici, imunologici și de mediu. Predispoziția genetică poate juca un rol semnificativ, iar factori de mediu precum fumatul și anumite infecții pot contribui la declanșarea bolii.

Pacienții cu RUH necesită, adesea, o gestionare pe termen lung. Monitorizarea regulată, ajustarea terapiei în funcție de evoluția bolii și menținerea unui stil de viață sănătos sunt esențiale pentru gestionarea simptomelor și prevenirea recidivelor.

RUH poate afecta semnificativ calitatea vieții pacienților. Suportul psihologic, adaptarea dietei și gestionarea stresului pot fi, de asemenea, componente esențiale ale abordării globale a acestei boli.

Este important ca pacienții cu RUH să lucreze îndeaproape cu un echipament medical specializat pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat și pentru a gestiona în mod eficient simptomele și complicațiile asociate acestei afecțiuni.

VEZI ȘI: Sociologul Gelu Duminică: Boala de care sufăr e una tare ciudată. Habar nu am dacă o să apuc 47 de ani - https://www.dcnews.ro/sociologul-gelu-duminica-boala-de-care-sufar-e-una-tare-ciudata-habar-nu-am-daca-o-sa-apuc-47-de-ani_940040.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel