Social-democraţii austrieci, divizaţi pe tema România în Schengen. Liderii de partid, viziuni diferite
Partidul Social-Democrat din Austria (SPO) este divizat pe tema aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Astfel, dacă liderul de la Viena al partidului susţine că cele două ţări trebuiau primite în Schengen, alături de Croaţia, liderul federal al partidului spune că decizia cancelarului Karl Nehammer a fost una bună.
"Dacă există mişcare liberă în spaţiul Schengen cu Croaţia, atunci austriecii vor putea beneficia de asta din punct de vedere profesional, dar şi personal, pentru că vor putea merge în vacanţe acolo. Aşa că este clar că ar fi avut sens ca şi celelalte două ţări să fie primite în Schengen, anume România şi Bulgaria", a declarat Michael Ludwig, preşedintele filialei Viena a SPO, conform orf.at.
"Nu ar trebui să facem paşi care să ne izoleze, ca republică, în UE. Ar trebui să ne aşteptăm la răspunsuri pe măsură. De asta eu sunt mereu de părere că ar trebui să găsim soluţii comune în UE", a mai spus Ludwig.
Preşedintele SPO la nivel naţional, Pamela Rendi-Wagner, este însă de altă părere.
"Când vedem că migraţia a crescut dramatic în Austria în ultimele luni, că graniţele externe şi controalele vamale nu funcţionale, e clar că trebuie să facem ceva. E clar că sincronizarea nu a fost cea mai bună", a spus ea.
Ioan Holender, fost director al Operei din Viena, scrisoare pentru Karl Nehammer după votul împotriva României: Mă simt jenat, ba chiar ruşinat...
Ioan Holender, care a ocupat funcţia de director al Operei de stat din Viena din 1992 până în 2010, are un mesaj pentru cancelarul austriac Karl Nehammer, după votul împotriva aderării României la spaţiul Schengen.
"Fiind cunoscut în Austria ca cel mai longeviv director din întreaga istorie a Operei de Stat din Viena – fondată în anul 1869, și decorat cu “Crucea de Onoare” pentru Artă și Științe – în cel mai înalt Grad, și de asemenea, fiindu-mi acordată distincția “Steaua României”, în Grad de Mare Ofițer (2001), am considerat că am dreptul și, în egală măsură, datoria morală să adresez Cancelarului Austriei – Karl Nehammer, o scrisoare deschisă. I-am cerut în mod imperios să reconsidere hotărârea Austriei luată împotriva României, neexistând un motiv real valabil care să o justifice.
În urma acestei evaluări, s-a constatat că România îndeplinea cu succes toate condițiile de aderare la Spațiul Schengen, inclusiv cele referitoare la controlul frontierelor sale. Guvernul Austriei, condus de Partidul ÖVP (Partidul Popular Austriac), este astăzi, repet, singurul din UE care se opune aderării României la Spațiul Schengen. Partidul aflat la guvernare în Austria speră să recâștige astfel simpatia alegătorilor săi (alegerile apropiindu-se cu pași repezi), arătându-se împotriva imigranților, al căror număr, într-adevăr, crește în mod accelerat. Că nedoritii refugiați ajung în Austria prin Grecia, Serbia și Ungaria, și doar minimal prin România (2,5%), este o realitate obiectivă, bine cunoscută tuturor autorităților implicate.
Fiind de peste cincizeci de ani cetățean austriac, distins cu cele mai înalte decorații, respectat și foarte cunoscut în cadrul acestei societăți, mă simt jenat, ba chiar rușinat de hotărârea acestui Guvern, care acționează în politică externă în interes propriu și limitat, doar în folosul partidului. Rămân cu speranța că actuala decizie va fi rectificată în curând, la următoarea întrunire, și că României i se va face dreptate prin anularea prezentei rezoluții Schengen, și că astfel iubita noastră Austrie cu Viena cu tot, va rămâne cu “curul în baltă”, cum se spune în Banatul meu iubit!”, a transmis Ioan Holender, conform Adevărul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News