Data publicării:

Smogul din orașe îi face pe copii mai proști

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
city_smog
city_smog

Alegeri prezidentiale 2024

Chiar dacă creşterea într-o zonă urbană are foarte multe avantaje, acest mediu aduce şi numeroase riscuri pentru sănătate. Într-un număr viitor al publicaţiei „Brain and Cognition”, o echipa internaţională de cercetători va explica că expunerea la aerul poluat din oraşe „poate perturba dezvoltarea cerebrală, fapt care duce la deficite cognitive în timpul copilăriei”. Pur şi simplu, creşterea copiilor în mediul urban ar putea fi o decizie greşită.

De Andreea Bădoiu

Oamenii de ştiinţă, conduşi de Lilian Calderón-Garcidueñas de la Institutul Naţional de Pediatrie din Mexico City, au studiat un grup de 30 de copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 9 ani, care au trăit in oraşe din Mexico de când s-au născut. Unii proveneau din Mexico City, un loc cunoscut pentru rata mare de poluare a aerului, în timp ce alţii proveneau din Polotitlán, un oraş cu un aer foarte curat.

Cercetătorii au monitorizat copii timp de doi ani, folosind numeroase mijloace – inclusiv tomografii – prin intermediul cărora să măsoare volumul de materie alb

ă, neuroinflamaţiile şi performanţele cognitive ale subiecţilor. Specialiştii au descoperit că acei copii care trăiau în zona mai curată păreau să aibă  creierele mai sănătoase decât copii din Mexico City, având totodată şi peformabţe mai bune. În cadrul testelor de cultură generală, integrare socială şi memorie, copii din Mexico City au obţinut punctaje mai scăzute decât ceilalţi subiecţi. Bazându-se pe aceste rezultate, cercetătorii au concluzionat: „Copii care

păreau mai sănătoşi şi mai putin expuşi riscurilor neurologice sau deficienţelor cognitive au avut rezultate sub aşteptări în cadrul testelor IQ, prezentând lipsuri la nivelul memoriei de scurtă durată, capacităţii de învăţare şi deficit de atenţie. Dacă, într-adevăr, abilităţile cognitive sunt reduse în timpul perioadei critice a copilăriei, din cauza poluării din aer, acest lucru va avea un impact negativ enorm asupra societăţii”.

În timp ce oamenii de ştiinţă au o bună viziune asupra modului în care smogul din oraşe afectează plămânii şi inima, impactul poluării asupra funcţionării creierului uman este, încă, puţin înţeles. În cadrul unei întâlniri desfăşurată recent, Lilian Calderón-Garcidueñas a atras atenţia asupra unei similarităţi îngrijorătoare între tipurile de anomalii apărute la nivelul creierului şi detectarea semnelor de Alzheimer.

Porblema expusă mai sus nu vizează doar Mexico City. Într-o cercetare din 2008, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au studiat aproximativ 200 de copii din Boston şi au descoperit legături între carbonul emanat de noxele maşinilor şi scăderea performanţelor în cadrul inteligenţei verbale şi nonverbale şi structurarea memoriei. Un studiu efectuat în 2009 în Brescia, Italia, a relevat, de asemenea, o legătură între particulele de mangan din aer şi disfuncţiile olfactive sau deficienţele de coordonare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel