Slovacii se tem că Ungaria vrea să anexeze o parte din țara lor, după mai multe conspirații preluate de presă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Slovacii se tem că Ungaria vrea să anexeze o parte din țara lor, după mai multe conspirații preluate de presă   /  Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Slovacii se tem că Ungaria vrea să anexeze o parte din țara lor, după mai multe conspirații preluate de presă / Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Mai multe articole publicate în presa mainstream din Slovacia au stârnit îngrijorare printre cetățenii țării.

În ultimul timp, pe rețelele sociale din Slovacia a fost publicat tot mai mult conținut care perpetuează o amenințare omniprezentă pe care Ungaria o exercită asupra Slovaciei. Unii slovaci au crezut întotdeauna că, pe termen lung, Ungaria are un plan secret de a invada și ocupa părți ale țării locuite de membri ai minorității maghiare, așa cum a făcut în anii 30. În prezent, există semne tot mai clare că această teorie devine tot mai pregnantă în ziarele mainstream slovace.

Portalurile militare, în special, sunt pline de teorii similare ale conspirației, iar oamenii sunt de părere că factorii de decizie guvernamentali ar trebui să modernizeze forțele armate slovace pentru a le permite să apere țara împotriva unei posibile invazii maghiare.

Apariția acestui sentiment, complet nefondat, în societatea slovacă este un semn îngrijorător în relația prietenoasă și democratică dintre cele două țări și provoacă sentimente maghiare cetățenilor Slovaciei.

Ce spun etnicii unguri din Slovacia

Evoluția nu a trecut neobservată nici în arena politică slovacă. György Gyimesi, deputatul partidului guvernamental OLANO, care este, de asemenea, membru al minorității maghiare din Slovacia, a emis o declarație în care spune că este inacceptabil ca unele instituții de presă slovace să incite împotriva maghiarilor și a Ungariei. Într-un articol publicat pe portalul de știri slovac Korkep.sk, el le cere editorilor de ziare să se distanțeze de comentariile anti-maghiare publicate de propriile ziare.

„Aceste declarații depășesc toate limitele normalității și corectitudinii în relația dintre Slovacia și Ungaria”, a declarat György Gyimesi într-o conferință de presă, luni. În opinia sa, recentul acord de apărare dintre SUA și Slovacia (tratatul DCA) a scos la lumină o problemă care circulă printre slovaci, „frica incredibilă de ungurii”.

Potrivit deputatului, autorii articolelor îi manipulează pe slovaci să creadă că o posibilă invazie a Ungariei este iminentă.

Ulterior a apărut încă un articol, surprinzător de data aceasta, pe portalul de știri conservator Postoj.sk. Autorul articolului, Karel Hirman, sugerează că premierul ungar Viktor Orbán, la fel ca Vladimir Putin, dorește să schimbe granițele Europei în propriul avantaj și amenință integritatea teritorială a Slovaciei.

Potrivit lui Gyimesi, acest tip de retorică a comentatorilor liberali amintește de politicienii ultra-naționaliști din Slovacia anilor 1990, care vorbeau de „cea mai întunecată perioadă din istoria comună a celor două națiuni”. El mai subliniază că aceste articole care aprind flăcările conflictului dintre doi vecini pașnici nu sunt publicate în unele portaluri marginale, ci în cele mai populare ziare slovace, citite de peste 2 milioane de oameni, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel