Urmărește emisiunea live
Slovacia şi Polonia cer ca Ucrainei să i se acorde rapid statutul de candidată la aderarea la UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie creată de Mathias P.R. Reding, de la Pexels
Fotografie creată de Mathias P.R. Reding, de la Pexels
Slovacia şi Polonia vor face eforturi comune pentru a ajuta Ucraina să obţină statutul de ţară candidată la aderarea la UE cât de curând posibil, au declarat miercuri, la Bratislava, preşedinta slovacă Zuzana Caputova şi omologul ei polonez Andrzej Duda, relatează dpa. 

Cei doi lideri susţin că vor vizita împreună statele UE care s-au arătat sceptice faţă de aderarea Ucrainei la blocul comunitar. 'Pentru viitorul Europei şi pentru pacea în Europa, este important să vorbim despre viitorul statut al Ucrainei', a spus Caputova.

'Asta nu înseamnă în mod automat calitatea de membru deplin, pentru care bineînţeles criteriile trebuie întrunite. Dar considerăm acordarea statutului de ţară candidată un gest natural în situaţia dificilă în care este acum Ucraina', a spus preşedinta slovacă.

'Ambiţiile şi acţiunile imperiale ale Rusiei de astăzi'

Andrzej Duda a spus că Ucraina se apără nu doar pe ea ci şi Europa 'de ambiţiile şi acţiunile imperiale ale Rusiei de astăzi' şi are nevoie de un semn de solidaritate pentru a face asta.

'Ştim că este foarte important pentru societatea ucraineană de astăzi să simtă acceptarea Vestului', a spus el. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus recent că Ucraina va primi un prim răspuns în iunie la cererea sa de aderare la UE, în mod normal un proces lung şi complicat.

Zuzana Caputova şi Andrzej Duda au elogiat cooperarea lor bilaterală în privinţa Ucrainei, făcând referire la un acord în baza căruia forţele aeriene poloneze monitorizează spaţiul aerian slovac pentru ca Slovacia să poată transfera avioane de luptă MiG-29 Ucrainei. După discuţiile cu Caputova, Duda s-a mai întâlnit cu premierul slovac Eduard Heger şi cu preşedintele parlamentului Boris Kollar, scrie Agerpres.

Citește și - Scholz: Ucraina va trebui să se lupte „timp de 100 de ani” cu consecințele invaziei

Ucraina va trebui "să se lupte timp de 100 de ani" cu consecinţele războiului actual, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, făcând o paralelă cu efectele celui de Al Doilea Război Mondial în ţara sa, relatează AFP. "Cei care trăiesc în Germania ştiu că bombele care au căzut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial sunt încă descoperite astăzi şi că alertele cu bombă continuă", a declarat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin. Citește continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel