Situație critică pentru mii de oameni din cauza alunecărilor de pământ în Papa Noua Guinee. Au primit ordine de evacuare (Reuters) / Video
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Mii de rezidenţi au primit marţi ordine de evacuare din calea unei alunecări de teren care este încă activă în Papua Noua Guinee, transmite Reuters. 

Potrivit informării inițiale, porţiuni ale unui munte s-au prăbuşit şi au îngropat de vii peste 2.000 de oameni. Echipele de salvatori din această țară situată în Oceanul Pacific au descins treptat, de vineri, deoarece accesul este dificil. Șansele de a găsi supravieţuitori sunt slabe.

Rezidenţii zic faptul că au săpat cu lopeţi sau chiar cu mâinile goale în căutarea unor posibili supraviețuitori. Solul în zona alunecării de teren este foarte instabil. Când am ajuns acolo sus, s-au auzit multe explozii puternice, roci şi resturi se prăbuşesc în continuare de pe munte, a zis pentru Reuters preşedintele comitetului pentru gestionarea dezastrelor din provincia Enga, Sandis Tsaka.

Alunecarea de teren este în continuare activă, oamenii sapă printre roci, terenul continuă să o ia la vale.

Starea de urgenţă a fost declarată în zona dezastrului, dar şi într-o zonă învecinată, unde trăiesc în total aproximativ 4.500-8.000 de oameni, deşi nu toţi au primit încă ordine de evacuare, a spus Tsaka.

Militarii au instalat puncte de control şi le dau o mână de ajutor rezidenţilor să se mute în centrele de evacuare, a precizat el. Echipamentele şi ajutoarele de mari dimensiuni ajung mai greu din cauza terenului dificil, precum şi a revoltelor triburilor din regiune, care impun escortarea militară a convoaielor umanitare.

Peste 2.000 de oameni au fost îngropați de vii în urma alunecării de teren care s-a întâmplat vineri, potrivit guvernului. Bilanţul este cu mult mai ridicat decât estimarea iniţială a ONU, care a anunțat un număr posibil al deceselor de peste 670.

Doar cinci cadavre au fost recuperate până acum.

Video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel