Data publicării:

Sit fosilifer, vechi de 10 milioane de ani, descoperit în nord-vestul Iranului

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @seventyfour
FOTO: Freepik @seventyfour

Un sit fosilifier antic, vechi de 10 milioane de ani, a fost descoperit în Iran.

O descoperire extraordinară a fost făcută în județul Maragheh din Iran, situat în provincia Azarbaijanul de Est, scrie BNN. Potrivit sursei menționate, un oficial a anunțat scoaterea la iveală a unui sit fosilifer antic, despre care se crede că ar avea o vechime de aproximativ 10 milioane de ani.

Această descoperire ar putea oferi informații valoroase despre viața și mediul preistoric din regiune, contribuind în mod semnificativ la domeniul paleontologiei.

Rapoartele de presă iraniene arată că fosilele unui plesiosaur, o reptilă marină antică, au fost descoperite într-o zonă relativ izolată din nord-estul Iranului. Echipa de oameni de știință de la Mashad Open University, care a făcut descoperirea, consideră că rămășițele parțiale au o vechime de peste 100 de milioane de ani.

Până în prezent, mai multe fragmente de coaste și fosile de vertebre au fost excavate din situl situat pe înălțimile regiunii Kallat din Mashad.

Sedimentele în care au fost găsite fosilele au fost datate în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, ceea ce corespunde etapei faunistice Albian din Cretacicul timpuriu.

Această descoperire este deosebit de semnificativă datorită înregistrării rare a fosilelor acestor reptile marine cu gât lung, în special în stratele Cretacicului inferior.

Noi situri fosilifere și perspective de viitor

Descoperirea acestui sit fosilifer antic din județul Maragheh este doar unul dintre numeroasele situri fosile descoperite în întreaga lume. Aceste situri, cunoscute pentru prezența fosilelor, sunt de mare importanță datorită numărului mare de fosile găsite acolo. Unele dintre aceste situri, inclusiv cel din Maragheh, sunt considerate Lagerstätten, depozite sedimentare care prezintă fosile extraordinare, cu o conservare excepțională, uneori incluzând țesuturi moi conservate.

Descoperirea și studiul continuu al acestor situri sunt cruciale pentru reconstituirea istoriei geologice și biologice a planetei noastre. Fosilele descoperite în aceste situri reprezintă o imagine instantanee a vieții de acum milioane de ani, oferind o perspectivă unică asupra biodiversității și mediului din trecut și, potențial, oferind indicii pentru viitorul nostru.

Citește și: "Crevetele dinozaur", cel mai vechi animal de pe planetă, a reapărut. Creaturile cu trei ochi au ieșit de sub pământ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel