Sistemul judiciar din România, "de anii '60-'70". Tănase Stamule spune, însă, că problema nu poate fi rezolvată "prin şocuri"
Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost blocat de o decizie a Curţii de Apel Oradea. Tănase Stamule, PNL, spune că sistemul judiciar din România este încă la nivelul anilor 1960-1970, însă anunţă că schimbarea nu poate veni prin şocuri.
Prof. univ. dr. Tănase Stamule, Decanul Facultății Fabiz din cadrul ASE, a venit cu precizări importante în contextul în care programul AFM care viza sute de firme de instalatori (Casa Verde) a fost blocată integral de o instanță din Oradea din cauza unui litigiu cu AFM-ul.
”Este foarte posibil ca acel judecător să nu fi înțeles exact dimensiunea fondului, însă justiția are nevoie de resurse, atât umane, cât și financiare și are nevoie și de refacerea încrederii cetățenilor în justiție, pentru că unele lucruri nu sunt extrem de coerente, dar este foarte complicat să fii coerent când nu ai resurse.
Chiar recent am avut o interacțiune cu Judecătoria Sectorului 1 (...) și sunt aceleași condiții ca în anii 60-70, adică nu tu digitalizare, nu tu spațiu. De asta este complicat. Și resursa umană care se pensionează foarte repede, este cel puțin ciudat să ieși la 50 de ani la pensie.
Dacă ne uităm în SUA, judecătorii cei mai buni sunt 60+ pentru că au acumulat cunoaștere, iar la noi, cei mai mulți judecători intră în avocatură.
Adică avem niște probleme structurale, care probabil se vor rezolva în timp.
Există un pachet legislativ prin care într-o perioadă mai lungă de timp se crește vârsta de pensionare, dar va dura probabil 10-15 ani până să se reorganizeze corect”, a declarat Tănase Stamule, în exclusivitate la DCNews.
Întrebat de ce durează atât de mult, Stamule a afirmat că ”orice schimbare bruscă duce la șocuri și șocurile pot duce la depopularea sistemului. Și atunci, nu mai stai un an la coadă, poți să stai cinci ani la coadă pentru se dă o rezoluție”.
”Aveți o lege prin care avocații pot intra în magistratură”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.
Stamule: ”Este o inginerie socială”
În acest context, Stamule a subliniat că nu este specialist în justiție, însă nu crede în șocuri. ”Teoriile astea cum că prin șocuri rezolvi probleme, aceasta este o inginerie socială.
Șocurile sunt instrumentele ingineriei sociale și nu cred că societatea trebuie domesticită prin șocuri, ci trebuie să fie lăsată să evolueze corect. (...) Tocmai lipsa aceasta de încredere a statului a dus la subfinanțarea sistemului și toată lumea aruncă vina pe celălalt.
Eu m-am speriat de ce am văzut în instanțe, adică nu au condiții propice pentru a-și desfășura munca. Din cauza asta, sunt convins că mulți tărăgănează tot procesul”, a mai spus Stamule.
Întrebat dacă o soluție este aceea de a lua o parte din pensiile speciale și de a le investi în sistemul de justiție, Stamule a afirmat că nu poate să dea ”o soluție la această problemă”, dar că ”ar trebui făcute niște corelări legate de eficiență”.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News