Sistemul de sănătate din Afganistan, la un pas de DEZASTRU: Există șase focare simultane de boală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay
Sistemul de Sănătate al Afganistanului este împins la limită în urma sancțiunilor impuse talibanilor. 

O importantă parte a sistemului de sănătate al Afganistanului este în pragul colapsului din cauza sancțiunilor impuse talibanilor de Occident, au avertizat experții internaționali, în timp ce țara se confruntă cu focare de boli virale și cu o criză de malnutriție în creștere, relatează The Guardian

În condițiile în care țara deja se confruntă cu o criză umanitară din ce în ce mai atroce, începută odată cu preluarea puterii de către talibani în august, pe fondul unui nivel tot mai mare de foamete și colaps economic, o mare parte a personalului medical nu au fost plătit de luni de zile, iar instituțiile de sănătate nu au nici măcar cele mai elementare medicamente și echipamente pentru tratarea pacienților.

Spitalele funcționează fără materialele esențiale

Dr. Paul Spiegel, directorul Centrului pentru Sănătate Umanitară de la Universitatea Johns Hopkins, a declarat că, într-o călătorie recentă de cinci săptămâni în Afganistan, a văzut spitale publice, care se adresează celor mai vulnerabili, lipsite de combustibil, medicamente, produse de igienă și chiar articole de bază, cum ar fi pungi de colostomie.

Spiegel a relatat că măsurile împotriva COVID-19 sunt aproape inexistente și sugerează faptul că sancțiunile occidentale ar trebui diferențiate, pentru a evita un dezastru mai profund de sănătate publică. 

”Este foarte rău și se va înrăutăți mult mai mult. Există șase focare simultane de boală: holeră, un focar masiv de rujeolă, poliomielita, malarie și febră dengue, și asta se adaugă pandemiei de coronavirus”, a declarat Spiegel, fost șef al sănătății publice pentru Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, printre alte misiuni umanitare importante.

Unele părți ale sistemului de asistență medicală primară erau finanțate printr-o schemă veche de două decenii, a spus Spiegel, dar părți mari au rămas fără resurse, chiar dacă oficialii din domeniul sănătății, organizațiile internaționale și ONG-urile au fost obligate să repornească programele în așteptare după ce talibanii au preluat controlul țării în august.

Sub 10% din spitalele COVID-19 funcționează

”De exemplu, ar trebui să existe 39 de spitale care se ocupă de cazuri de COVID-19, dintre care 7,7% funcționează pe deplin. Și nu sunt doar spitale. Este vorba despre întregul aspect care lipește în sistemele de sănătate publică: sisteme de supraveghere, testare, dar și oxigen, în prezent în cantități infime, pentru a-i trata pe cei care au COVID-19”, mai spune Spiegel. 

El a descris principalul spital de referință pentru boli infecțioase din Kabul ca fiind ”în genunchi”.

”Niciunul dintre angajați nu a primit salariile de luni de zile, deși cei mai mulți încă mai vin la serviciu. Aproape că nu există medicamente și taie arbori în curte pentru a încălzi camerele pentru că nu există gaz. Și-au trimis, de asemenea, ventilatoarele la spitalul japonez, unde sunt cazurile grave, dar și acolo este greu”, afirmă Spiegel. 

În afara Kabulului și a altor orașe mari, Spiegel a spus că situația este și mai gravă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel