Data publicării:

Sirop în cafea. Cât de sănătoase sunt aromele de vanilie, caramel sau scorțișoară

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sirop în cafea. Cât de sănătoase sunt aromele de vanilie, caramel sau scorțișoară / Foto: Pixabay
Sirop în cafea. Cât de sănătoase sunt aromele de vanilie, caramel sau scorțișoară / Foto: Pixabay

Află în articol dacă este sănătos să îți pui sirop în cafea.

Alegeri prezidentiale 2024

Unul dintre cele mai populare suplimente care oferă cafelei tale de casă acel gust făcut de barista este siropul de cafea. Obținut prin dizolvarea zahărului în apă fierbinte pentru a forma un sirop dulce, acest lichid este amestecat cu arome naturale sau artificiale, scrie longevitylive.com.

În timp ce vă pot face mai bun ceaiul, cocktailurile și chiar și prăjiturile, scopul lor principal este de a adăuga aromă cafelei dvs, făcând-o o băutură mai plăcută. Dar faptul că este bun pentru papilele noastre gustative, nu înseamnă că este bun și pentru sănătatea noastră.

De ce siropurile de cafea nu sunt bune pentru noi

1. Conținut ridicat de zahăr


Deși pot adăuga aromă, se știe că siropurile de cafea prezintă câteva riscuri pentru sănătate datorită conținutului lor ridicat de zahăr.

Asociația Americană a Inimii recomandă ca femeile să nu consume mai mult de 100 de calorii (24g/6 lingurițe de zahăr) și ca bărbații să nu consume mai mult de 150 de calorii (36g/9 lingurițe de zahăr adăugat) pe zi. Cu toate acestea, ei afirmă că americanul mediu consumă aproximativ 77 g de zahăr pe zi, ceea ce este de peste două ori cantitatea zilnică recomandată. Suntem conștienți că aportul ridicat de zahăr poate duce la unele reacții nefavorabile pentru sănătate. În plus, efectele combinării unor cantități mari de zahăr și cofeină pot fi și mai dăunătoare organismului.

Efectele secundare ale aportului crescut de zahăr


Dr. Frank Hu, profesor de nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health, spune că, deși "impactul excesului de zahăr asupra obezității și diabetului este bine documentat, un domeniu care poate surprinde pe mulți este sănătatea inimii".

Consumul crescut de zahăr face ca nivelul de glucoză din sânge să crească vertiginos și să se prăbușească, iar atunci când este combinat cu cofeină, stimulentul duce la o criză mai dramatică. Efectele secundare includ:

1. Iritabilitate

2. Oboseală

3. Dureri de cap

4. Anxietate

5. Disconfort

6. Agitaţie

6. Ritmul cardiac neregulat

7. Dezorientare

2. Declinul cognitiv


În timp ce studiile au sugerat de mult timp că cafeaua și poate îmbunătăți sănătatea cognitivă, adăugarea de siropuri în cafea poate inversa acest efect pozitiv. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de zahăr. Consumul acestor siropuri aromate poate provoca mai mult decât daune fizice.

Cercetările sugerează o legătură între consumul ridicat de zahăr și declinul cognitiv mai rapid. Potrivit Verei Novak, deși "creierul este dependent de zahăr ca principal combustibil", prea multă energie poate fi un lucru rău.

Glicemia crescută duce la deteriorarea vaselor de sânge, care este cauza majoră a complicațiilor vasculare. Expunerea frecventă din cauza consumului excesiv de siropuri de cafea vă poate diminua capacitatea mentală.

Un studiu din 2016 publicat în Behavioral Brain Research a sugerat că un consum mare de zahăr poate provoca inflamarea creierului. Oamenii de știință au reușit să găsească o legătură între neuroinflamație și declinul cognitiv și un risc mai mare de afectare cognitivă legată de vârstă. În cercetările lor, s-a descoperit că în cazul persoanelor care au cedat bolii Parkinson creierul lor a arătat dovezi de neuroinflamație.

3. Conținutul de propilen glicol


Propilenglicolul acționează ca un aditiv alimentar sintetic pe care îl găsim de obicei în majoritatea siropurilor de cafea. Este folosit pentru capacitatea sa de a atașa aromele siropului pe boabele de cafea. Propilenglicolul provine din aceeași familie de glucoză care nu este prezentă numai în antigelul mașinii tale. Cu toate acestea, provine și din aceeași grupă chimică ca și alcoolul.

Organizația Mondială a Sănătății sugerează să nu ingerăm mai mult de 25 mg de propilenglicol per kg de greutate corporală. Acest lucru se datorează faptului că, în exces, acest ingredient "inofensiv: poate provoca unele daune corpului nostru.

Raportul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor cu privire la posibilele efecte nu a arătat probleme majore de sănătate. Cu toate acestea, este important de menționat că "nu au fost localizate studii despre efectele respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale, musculo-scheletice, hepatice, renale, endocrine, dermice, oculare sau ale greutății corporale la oameni". Acest lucru face dificil să fii convins de cât de sigur este acest aditiv.

Un domeniu în care raportul a arătat un impact negativ a fost impactul său asupra simptomelor neurologice. Când sunt luate, mulți oameni au prezentat diferite grade de probleme neurologice. Acestea au inclus convulsii, stupoare și alte "simptome mentale severe" nespecificate.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel