Sintagma 'limba moldovenească' ar putea fi înlocuită cu 'limba română' în Constituţia Republicii Moldova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au înregistrat în parlament un proiect de lege ce prevede ca în textele legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, sintagma 'limba moldovenească' să fie înlocuită cu 'limba română', transmite Moldpres. 

Respectivul proiect de lege, destinat să corecteze o 'nedreptate istorică', urmează să implementeze decizia din 2013 a Curţii Constituţionale, care a decis că textul Declaraţiei de Independenţă primează în faţa Constituţiei. În Declaraţia de Independenţă, limba de stat este cea română, precizează portalul Deschide.md.

Potrivit documentului, care urmează să fie examinat în comisiile parlamentare, sintagmele 'limba de stat', 'limba oficială' şi 'limba maternă', la orice formă gramaticală, vor fi înlocuite cu 'limba română', la forma gramaticală corespunzătoare. De asemenea, se va constata desuetudinea textului 'funcţionând pe baza grafiei latine' din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia Republicii Moldova.

'Prezenta iniţiativă legislativă nu constituie o iniţiativă ordinară de modificare a Constituţiei, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării şi/sau implementării actelor Curţii Constituţionale', se arată în document.

În proiect este prevăzut că Agenţia Resurse Informaţionale Juridice va asigura în sistemul informaţional 'Registrul de stat al actelor juridice' operarea modificărilor referitoare la limba de stat în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţia Republicii Moldova.

De asemenea, în Codul muncii şi în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, sintagma 'limba noastră' urmează a fi înlocuită cu 'limba română'.

'Limba română ca limbă de stat'

Proiectul în cauză vine să armonizeze legislaţia cu deciziile Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care a stabilit în 2013 că Declaraţia de Independenţă prevalează asupra Constituţiei şi că noţiunea de limbă română, care se regăseşte în textul Declaraţiei de Independenţă, trebuie transpusă în Constituţie, potrivit Deschide.md.

'Limba română ca limbă de stat' şi 'reintroducerea alfabetului latin' sunt primele incluse în enumerarea din Declaraţia de Independenţă a 'elementelor de identificare' ale statului, rezultând, în mod evident, că aceste elemente au fost considerate esenţiale în definirea identităţii constituţionale a noului stat şi a populaţiei acestuia, fiind puse alături, de exemplu, de drapelul, stema şi denumirea oficială a statului, având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenţei Republicii Moldova', se menţionează în nota informativă a proiectulului, menţionează media citate, conform Agerpres.

Anunțul Veronicăi Roșca, deputat în Parlamentul Republicii Moldova

'Deputații PAS au înregistrat un proiect de lege pentru implementarea prevederilor unor hotărâri ale Curții Constituționale exprimate în:- Hotărârea Curții Constituționale nr. 36/2013 privind interpretarea articolului 13 alineatul (1) din Constituţie în corelaţie cu Preambulul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, - Hotărârea Curții Constituționale nr.4/2021 pentru controlul constituţionalităţii Legii nr. 234/2020 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, - Avizul Curții Constituționale nr. 3/2017 la proiectul de lege pentru modificarea articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova.

Astfel, sintagma „limba moldovenească” va fi substituită cu sintagma „limba română”. Cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, vor fi substituite cu sintagma „limba română”, iar în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova și în Codul muncii, textul "Limba noastră" se substituie cu textul „Limba română”.

Totodată, se constată desuetudinea textului „ , funcţionînd pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia Republicii Moldova.', a scris Veronica Roșca, deputat în Parlamentul Republicii Moldova la al doilea mandat, vicepreședinte al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel