Data publicării:

Singurătatea, la fel de periculoasă pentru sănătate ca 15 țigări pe zi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Singurătatea e la fel de nocivă ca și fumatul, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un semnal de alarmă cu privire la amenințarea globală la adresa sănătății cauzată de singurătate și solicită intervenții imediate. Potrivit OMS, impactul singurătății asupra ratei de mortalitate este comparabil cu cel al fumatului a 15 țigări pe zi, scrie New York Post.

Într-un efort de a aborda această problemă serioasă, OMS a instituit o comisie internațională, avându-i în frunte pe Dr. Vivek Murthy, medicul chirurg general al SUA, și pe Chido Mpemba, trimisul pentru tineret al Uniunii Africane. Comisia este compusă din 11 membri, incluzând avocați și miniștri guvernamentali din diverse țări. Scopul acestei comisii este de a analiza și de a dezvolta strategii eficiente pentru a contracara impactul negativ al singurătății asupra sănătății globale.

Vârstnicii, cei mai afectați

Aproximativ unul din patru persoane în vârstă se confruntă cu izolarea socială în aproape toate regiunile lumii. În rândul acestora, singurătatea este asociată cu un risc cu 50% mai mare de a dezvolta demență și un risc cu 30% mai crescut de boli coronariene sau de accident vascular cerebral.

Nici tinerii nu sunt imuni la efectele singurătății. Între 5% și 15% dintre adolescenți experimentează sentimente de singurătate, iar estimările subestimează probabil cifrele reale. În Africa, 12,7% dintre adolescenți se simt singuri, în comparație cu 5,3% în Europa.

Pandemia a accentuat sentimentul de singurătate în toată lumea

Singurătatea a devenit o problemă cu atât mai presantă din cauza pandemiei COVID-19, care a determinat oprirea activităților economice și sociale. Izolarea a amplificat în mod semnificativ sentimentul de singurătate.

Conștientă de importanța abordării acestei probleme, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își propune să aducă în atenție impactul izolării sociale asupra sănătății, bunăstării și dezvoltării. Singurătatea nu face distincție în funcție de vârstă sau granițe geografice.

Riscurile asociate singurătății sunt comparabile cu cele ale fumatului a 15 țigări pe zi și depășesc chiar cele asociate cu obezitatea și inactivitatea fizică. Din acest motiv, profesioniștii din domeniul sănătății subliniază necesitatea urgentă de a aborda singurătatea ca pe o problemă serioasă de sănătate publică. Contrar credinței populare, singurătatea nu se limitează la țările dezvoltate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel