Singurătatea dăunează grav sănătății. Ce riscă persoanele care trăiesc singure
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
singuratate
singuratate
Singurătatea care nu este voluntară reprezintă un risc pentru sănătatea inimii. Mai sensibili la acest risc sunt bărbații care trăiesc singuri, comparativ cu femeile. 

„Trăiți singur?” Această întrebare adresată de medic unui pacient cardiac are un scop mai important decât empatia, pentru că singurătatea crește riscul de deces în anul următor după un eveniment cardiac. Izolarea socială este un factor de risc major pentru inimă, afirmă Anne Vinggaard Christensen, doctorand în sănătate publică la centrul de cardiologie al Universității din Copenhaga. Potrivit Le Figaro, cercetătoarea daneză a prezentat rezultatele unui studiu pe această temă la Congresul Societății Europene de Cardiologie (EuroHeartCare - 9 iunie 2018). 

Cercetătoarea a analizat date ale tuturor persoanelor spitalizate între aprilie 2013 și aprilie 2014 într-unul dintre cele cinci centre mari de cardiologie din Danemarca. Peste 13.000 de pacienți, cu vârsta medie 65 de ani, au participat la studiu. Jumătate au fost internați pentru infarct miocardic și o treime pentru aritmie cardiacă, restul pentru insuficiență cardiacă sau boli ale valvelor cardiace. Majoritatea (70%) erau bărbați. Astfel, cercetătoarea a descoperit că aceia care trăiau singuri aveau un risc dublu de a deceda în anul următor ieșirii din spital. Un risc major pe care nu l-a descoperit în cazul femeilor. 

„Studii anterioare au arătat că bărbații ăși găsesc în soțiile lor principalul suport, pe când femeile au și alte persoane pe care să se bazeze în afara soțului”, a explicat, pentru Le Figaro, Anne Vinggaard Christensen. „Bărbații par mai dependenți decât femeile de persoana cu care își împart viața”, adaugă ea. 

Epidemia de singurătate 

În cartea sa „Loneliness, Human nature and the need for social connection” (Singurătatea, natura umană și nevoia de relații sociale), John Cacioppo, neurocercetător la Universitatea din Chicago, subliniază impactul singurătății asupra întregului organism. „Singurătatea nu afectează doar comportamentul, ci și imunitatea și funcția crdiovasculară, după cum arată măsurătorile hormonilor de stres. Cu timpul, aceste modificări se agravează în așa fel încât grăbesc sfârșitul a milioane de oameni. Situația este îngrijorătoare având în vedere epidemia de singurătate care se dezvoltă în prezent, mai ales în rândul vârstnicilor.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel