Sindicaliştii, solicitări la discuţiile cu Marius Budăi. Simion Hâncescu, FSLI: Decizia se ia în coaliţie. Protestul de marţi se ţine, categoric
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
foto: Inquam, Octav Ganea
foto: Inquam, Octav Ganea
Sindicaliştii au anunţat ce i-au cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, dar şi că nu vor renunţa la marşul de protest pregătit pentru marţi, 30 mai. 

"Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153. Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns", a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a subliniat că preşedinţii celor trei partide politice care formează coaliţia trebuie să ia o decizie la cele două propuneri care au fost avansate de federaţiile sindicale.

"În momentul în care se doreşte sincer, din partea Executivului, încetarea acestui conflict de muncă, este clar că cei trei preşedinţi ai celor trei partide politice care formează coaliţia trebuie să ia o decizie. Decizia este strict legată de cele două propuneri care au fost avansate de federaţiile sindicale. Nu are rost să le mai repetăm. Le-am spus foarte clar, ele sunt bine cunoscute. Nu ne dorim continuarea acestui conflict, ne dorim să ne întoarcem cu toţii cât mai repede în sălile de clasă, dar totul depinde strict de rapiditatea în care coaliţia va lua o decizie. Aşteptăm în momentul de faţă ca, după discuţiile purtate astăzi la Ministerul Muncii, mesajele transmise de ministrul Muncii şi de ministrul Educaţiei către coaliţie să fie percepute ca atare şi soluţiile vor veni cât mai rapid", a punctat Nistor, citat de Agerpres.

Protestul rămâne valabil, sindicaliştii vor să discute cu Klaus Iohannis 

"Protestul de mâine se mai ţine, categoric. În momentul de faţă nu există niciun motiv care să ne determine să renunţăm la el", au mai precizat liderii sindicali.

"Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine, după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă", a adăugat preşedintele Spiru Haret.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel