Data actualizării:
Data publicării:

Simptomele timpurii ale Covid-19 pot fi diferite în funcție de sexul și vârsta celui infectat - STUDIU

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Simptomele timpurii ale Covid-19 pot fi diferite în funcție de sexul și vârsta celui infectat / Foto: Pixabay
Simptomele timpurii ale Covid-19 pot fi diferite în funcție de sexul și vârsta celui infectat / Foto: Pixabay

Simptomele timpurii ale Covid-19 pot fi diferite în funcție de sex și vârstă, potrivit unui studiu.

Alegeri prezidentiale 2024

Un studiu, publicat publicat în The Lancet Digital Health, arată că simptomele timpurii ale COVID-19 pot fi diferite în funcție de sexul și vârsta persoanei infectate. Autorii studiului au analizat datele colectate în perioada aprilie - octombrie 2020 din aplicația ZOE COVID Symptom Study, o aplicație din Marea Britanie care încurajează oamenii să raporteze cum se simt după infecția cu coronavirus.

Concret, cercetătorii au analizat 18 simptome de la 182.991 de persoane și au constatat că următoarele care sunt cele mai importante semne pentru depistarea precoce a virusului, scrie verywellhealth.com. Studiul arată că acesta sunt: pierderea mirosului, dureri în piept, durere abdominală, tuse persistentă, durere de ochi, bășici la picioare și dureri musculare neobișnuite.

Femeile au simptome diferite față de bărbați

Totodată, cercetătorii au descoperit și o diferență în ceea ce privește simptomele timpurii la bărbați și femei. Astfel,  bărbații au susținut că prezintă dificultăți de respirație, oboseală și frisoane. Femeile, pe de altă parte, au fost mai predispuse să raporteze pierderea mirosului, dureri în piept și tuse persistentă. Expertul în boli infecțioase, Amesh A. Adalja, susține că diferențele hormonale stau la baza acestui fenomen.

„S-a stabilit că bărbații și femeile, din cauza diferențelor în raportul dintre testosteron și estrogen, pot avea variații ale răspunsului imun și, prin urmare, ale simptomelor. Asta poate fi în spatele acestui fenomen.”, a mai spus el.

Cercetătorii au descoperit și  că pierderea mirosului nu a fost un semn precoce semnificativ la persoanele cu vârsta peste 60 de ani și nu a fost deloc relevantă pentru cei cu vârsta peste 80 de ani. Totuși, în cazul diferențelor apărute în cazul persoanelor cu vârste diferite, cercetătorii susțin că este probabil ca pentru aceștia alte simptome să fie atât de intense, încât să îi facă să ignore alte simptome mai puțin deranjante. Oamenii de știință spun că acest studiu relevă importanța testării anti-COVID, care trebuie făcută încă de la apariția primelor simptome, chiar și cu teste rapide efectuate la domiciliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel