Data publicării:

Simptomele depresiei, atenuate cu... botox. Care este explicația

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Injectarea botoxului în frunte se pare că nu șterge doar ridurile, ci atenuează chiar și simptomele depresiei.

Botoxul, folosit în industria frumuseţii pentru a "şterge" ridurile, poate atenua simptomele depresiei. Botox este denumirea comercială pentru toxina botulinică, neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum care provoacă paralizie.

Botulismul este de obicei cauzat de consumul de alimente prost conservate sau de produse spălate insuficient, în care s-a acumulat toxina bacteriană. Cu toate acestea, se dovedeşte că injectată în frunte, toxina botulinică poate atenua simptomele depresiei, scrie Rador, citând novini.bg. De asemenea, ajută persoanele cu tulburări borderline şi anxietate.

Efectul este explicat prin ipoteza feedback-ului facial sau denumirea ştiinţifică a zicalei "cum te simţi influenţează felul în care arăţi". Cu toate acestea, se dovedeşte că funcţionează şi în direcţia opusă. Felul în care arătăm ne afectează emoţiile. Atunci când botoxul ne suprimă capacitatea de a ne încrunta, ne anulează şi centrii din creier responsabili de gândurile negative.

Cele mai bune anxiolitice și antidepresive

Recent, Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relațional acreditat de Colegiul Psihologilor din România, a spus care sunt cele mai bune anxiolitice și antidepresive.

"Atât de ușor ne „pierdem” în tot ce ne este familiar (gânduri, emoții, comportamente) încât, uneori, ne este prea greu să deosebim realitatea de perspectiva noastră îngustată, subiectivă și limitată. Printre cele mai provocatoare stări, în care ne putem pierde, se numără anxietatea și depresia. Ambele sunt nuanțate de unul dintre cele mai dureroase sentimente umane: singurătatea. Din multe puncte de vedere, singurătatea ne epuizează de energie și de vitalitate. Ne face să devenim letargici; să credem nu suntem capabili de nimic. 

Cu toate acestea, în momentele de singurătate, anxietatea și depresia ne pot aminti de două nevoi esențiale: nevoia de protecție și nevoia de conectare. Dar, pentru a conștientiza aceste nevoi, este important să regândim ceea ce știm și să acceptăm că suntem mai conectați decât credem. 

Practica clinică îmi arată că cele mai bune anxiolitice și antidepresive sunt relațiile. Asta nu înseamnă că medicația nu are și ea beneficiile ei. Dar paradigma relațională ne reamintește că sinele nu se limitează la corpul nostru (și nici la ceea ce gândim, simțim sau facem), acesta este definit și de momentele în care relaționăm cu cei din jurul nostru și cu întreg universul din care facem parte." Citește mai departe>>

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel