Data actualizării:
Data publicării:

Și țânțarii au preferințe la oameni. 7 lucruri care te fac vulnerabil în fața țânțarilor

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Jimmy Chan/ Pexels
Fotografie de la Jimmy Chan/ Pexels

De ce țânțarii preferă să muște pe unii oameni mai mult decât pe alții? Motivul există și știința ne explică.

Cu siguranță ați observat că unii oameni sunt mai predispuși să fie mușcați de țânțari în timp ce alții sunt complet ignorați de către aceștia. Dar de ce se întâmplă asta? Explicația pare să fie... chimia, iar știința ne spune și de ce.

Microorganisme și compuși chimici: o combinație atrage țânțarii 

Suprafața pielii este acoperită cu milioane de microorganisme, care nu sunt distribuite uniform pe piele și care diferă ca cantitate și calitate de la persoană la persoană, în funcție de structura genetică, precum și de dietă, stil de viață și modificări hormonale.

Aceste microorganisme au capacitatea de a converti secrețiile glandelor sudoripare în diverși compuși chimici volatili, care atrag țânțarii în cantități mari.

Transpirație și temperatură

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, țânțarii sunt atrași în mod deosebit de acidul lactic, acidul uric și amoniac, substanțe care se găsesc în transpirație pe care fiecare dintre noi le produce în cantități diferite.

Făcând sport în aer liber crește șansele de a fi înțepat atât din cauza substanțelor conținute în transpirație, cât și din cauza creșterii temperaturii corpului, un alt factor atrage țânțarii: deoarece activitatea fizică, în general, crește prezența acidului lactic în organism precum și temperatura corpului.

 

Dioxidul de carbon

Un alt factor care atrage țânțarii este dioxidul de carbon, pe care organismul nostru îl produce prin respirație și transpirație, și pe care țânțarii îl pot detecta de la 50 de metri distanță: persoanele supraponderale sunt cele mai afectate, având un schimb mai mare de oxigen/dioxid de carbon, în timp ce copiii sunt la nivele medii, mai puțin decât adulții cu o greutate corporală normală.

 

Consumul de alcool

Un studiu publicat în Journal of American Medicine a constatat că consumul unei cutii de bere crește în mod semnificativ atacul țânțarilor, deoarece țânțarii sunt atrași în mod deosebit de mirosul corporal modificat din cauza consumului de alcool, potrivit unui articol publicat de Today.

Grupa sanguină

Se pare că genetica joacă un rol important în a determina dacă sunteți un magnet pentru țânțari: aceștia preferă sângele din grupa 0 mai mult decât cel din grupul B și aproximativ dublu față de cel al grupului A.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul pentru Controlul Biologic al Dăunătorilor, aproximativ 85% dintre oameni produc o substanță chimică care semnalează, prin mirosul pielii, grupului sanguin din care aparțin.

 

Sarcina

Femeile însărcinate  emit cu 21% mai mult dioxid de carbon, iar temperatura corpului lor este, în medie, cu aproximativ jumătate de grad mai mare decât restul, motiv pentru care se numără printre victimele preferate ale țânțarilor.

 

Culorile

Chiar și hainele pe care le purtăm pot crește sau reduce riscul de a fi mușcați: un studiu a constatat că țânțarii sunt atrași de culorile închise, cum ar fi negru, roșu, gri și albastru. Culorile precum kaki, verde și galben, în schimb, le atrag mai puțin atenția.

Citește și: 

Cea mai buna capcană pentru țânțari și muște: o poți face în casă și vei scăpa de toate insectele

Țânțarii și muștele sunt una dintre cele mai presante probleme ale verii. Pentru a le combate, au fost inventate multe soluții, care, din păcate, nu sunt eficiente mereu.

În plus, unele spray-urile împotriva țânțarilor  pot fi dăunătoare pentru oameni. Din fericire, există o metodă populară, cu care poți combate insectele.

Pentru a face acasă o capcană pentru insecte, veți avea nevoie doar de cele mai simple ingrediente. 

Luați o sticlă obișnuită de plastic și tăiați-i gâtul. Nu aruncați această parte, deoarece o veți folosi la final. Umpleți sticla cu 200 ml de apă caldă, în care trebuie să dizolvați 50 grame de zahăr.

După ce lichidul dulce s-a răcit, adăugați 1 gram de drojdie. Nu este necesar să amestecați conținutul recipientului. După aceea, introduceți partea tăiată în sticlă cu gâtul în jos și înfășurați întreaga structură cu un ziar.

Puneți această capcană, care atrage țânțarii, într-un loc întunecat. Așa că insectele, care vă deranjează, vor fi atrase de mirosul ispititor, iar apoi nu vor mai putea ieși din capcană... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel