Data publicării:

Și persoanele cu autism au drepturi. Maratonul Autismului, pe 3 septembrie în Parcul Izvor

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Afis maraton
Afis maraton

Alegeri prezidentiale 2024

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Houston NPA organizează,  sâmbătă, 3 septembrie, de la orele 10:00, în Parcul Izvor, ”Maratonul Autismului”, în care toți pasionații sportului în aer liber, copii, tineri și adulți vor alerga pentru și alături de persoanele cu autism.

Organizatorii propun participanților 2 trasee: unul pentru copii (cu vârsta până în 14 ani) de 1 km și unul pentru adulți, de 3 km (fără limită de vârstă).

Startul se va da la ora 10:00 pentru copii și la ora 11 pentru adulți, iar concurentii se pot înscrie în ziua evenimentului la standurile amenajate în Parcul Izvor, începând cu ora 8:30. Premiile la maraton sunt asigurate de sponsorii evenimentului.

“Maratonul Autismului” este primul eveniment organizat în cadrul campaniei naționale “Omul din spatele autismului”. Campania se desfășoară în perioada august-decembrie 2011 și are ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburările din Spectrul Autist, în cazul adolescenților și adulților, dar și strângerea de fonduri necesare pentru construirea unei Case Familiale în Soveja, județul Vrancea, un centru rezidențial și de lucru dedicat adolescenților și adulților cu autism.

Organizatorii doresc să atragă atenția opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă tinerii și adulții cu autism, să tragă astfel un semnal de alarmă la complicațiile și greutățile întâmpinate de autiști, viața lor fiind un maraton continuu, o cursă lungă cu obstacole, la care societatea civilă nu poate fi indiferentă.

Totodată, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Houston NPA doresc să încurajeze responsabilitatea socială individuală, oferind-le pasionaților de alergare oportunitatea de a fi alături de persoanele cu autism, de a fi sensibili la problemele acestora și de a le purta mesajul mai departe.

În parc va amplasată o urnă specială pentru donații, suma strânsă fiind folosită la construirea Case Familiale în Soveja, județul Vrancea dedicată adolescenților și adulților cu autism. Suma strânsă în această urnă va fi comunicată ulterior pe siteul ANCAAR.

Cei interesați de participare se pot înscrie la eveniment pe

Despre campanie

Prin această campanie Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România și Houston NPA doresc să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România autismul la tineri și adulți reprezintă o problemă gravă, extrem de actuală și de prezentă, care necesită o legislație specială, informare și conștientizare din partea opiniei publice, direcționare de resurse și deschidere socială în fața acestor persoane.

Mesajele principale pe care organizatorii doresc să le trasmită prin intermediul campaniei sunt:

- CUNOAȘTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI -> Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni și aptitudini. Trebuie să le observăm capacitățile, nu deficiențele ca să aibă un viitor. În cadrul campaniei se vor prezenta tineri și adulți cu TSA cu capacități și firi deosebite.

- AUTISMUL NU DISPARE CÂND COPILUL CREȘTE -> Cele mai multe acțiuni de conștientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidența și manifestarea acestei tulburări la copii. Realitatea este că autismul nu se vindecă niciodată, iar problemele sociale și comportamentale cu care se confruntă persoanele trecute de 18 ani sunt și mai greu de cuantificat. Din punct de vedere legal, în România, persoana cu autism este încadrată la majorat la “afecțiuni psihice” sau “boli mentale”. Așadar, adulții cu autism nu există pentru statul român.

- PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI -> Tinerii și adulții cu autism au dreptul la educație specială și la integrare pe piața muncii, într-un mediu profesionist, în care să se țină cont de nevoile specifice acestei tulburări. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate și la o locuință. Nu există în România în acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, deși incidența tulburării a crescut de 1 la 38, în urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.

- AUTIST TE NAȘTI, NU DEVII -> Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da.

- AUTISMUL NU ESTE O BOALĂ PSIHICĂ ȘI NICI O BOALĂ CONTAGIOASĂ -> Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologică, o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a comunica și de a relaționa cu cei din jur.

- PERSOANELE CU AUTISM AU NEVOIE DE SPRIJINUL SOCIETĂȚII CIVILE, AL AUTORITĂȚILOR, AL COMPANIILOR -> Organizatorii vor demara și o campanie de strângere de fonduri pentru construirea Casei Familiale în jud Vrancea: donații SMS (număr unic care va fi comunicat ulterior prin intermediul mass media), 20% impozit pe profit (pentru companii), formular 2% (persoane fizice), donații individuale, sponsorizări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel