Şi lămâile se pot mura. Cum le prepari şi la ce le foloseşti
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Şi lămâile se pot mura.

Lămâile murate pot fi făcute cu uşurinţă şi acasă.

Ai nevoie de:

5-7 bucăţi lămâi proaspete

sucul de la 3-4 lămâi

sare

apă fiartă

Mod de preparare:

Se curăță capetele lămâilor. Se taie fiecare lămâie în sferturi, dar nu complet, ci până la o distanță de cca 1.2 cm de unul dintre capete. Capătul respectiv trebuie să rămâne intact, să nu se desprindă feliile tăiate. Se presară generos sare pe bucățile tăiate și se decupează, în continuare, și restul de lămâi. Se pune sare pe fundul borcanului și se așează lămâile, bine presate una lângă cealaltă. Se apasă lămâile în borcan, pentru a lăsa zeamă. Se adaugă sare, apă și sucul de lămâie stors până când lămâile sunt bine acoperite cu lichid. Lămâile folosite pentru suc nu se aruncă, ci se taie bucăți și se pun deasupra borcanului.

Se lasă la temperatura camerei într-un loc întunecos și rece, timp de 3-4 săptămâni. Din când în când, se agită borcanul, pentru a omogeniza saramura.

Lămâile murate se pot folosi în orice rețeta care necesită lămâi proaspete, oferind o aromă mai fină. Pulpa se poate folosi în orice tip de tocăniță, sosuri sau supe. Coaja tăiată mărunt se poate adăuga în salate, dressinguri sau în hummus. Se poate adăuga la orez sau în paste. Dulciurile pot fi aromate cu lămâi murate – se pot presăra pe iaurt sau în înghețată, conform viataverdeviu.ro.

 

 

Citește și...

Pierderea în greutate e de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral

 

„Integral sau degresat? Când vine vorba de produse lactate, multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml în varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă, dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!”, a scris Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe contul de Facebook.

„Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, a explicat Mihaela Bilic.

„Grăsimea din lapte are și alte beneficii: efect de protecție împotriva obezității și a diabetului, reglează tranzitul intestinal și contribuie la hrănirea și dezvoltarea microbiotei intestinale. În grăsimea laptelui există peste 400 de tipuri acizi grași, saturați și nesaturați, majoritatea cu lanț scurt. Printre ei acidul linoleic conjugat care are efect anticancerigen și acidul butiric cu efect postbiotic. Grăsimea din lactate mai conține mono și digliceride, fosfolipide, colesterol și vitaminele liposolubile A, D, E și K. Enzimele și factorii de gust sunt localizați tot în grăsime, de unde savoarea aparte a laptelui integral”, a precizat nutriționistul.

„Porția corectă de lapte înseamnă 250ml, adică o cană. Dacă este lapte integral, avem 120cal și 8g grăsime, iar dacă este lapte semi degresat, avem 100cal și 4g grăsime. Ambele variante conțin aceeași doză de calciu: 300mg. Când vine vorba de iaurt, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125g are 50cal si 4g grăsime. Doza de lactate recomandată a fi consumată zilnic este de 3 porții: lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt, tot lapte înseamnă!

Până acum am evitat grăsimea din lapte de frica colesterolului și a caloriilor. Acum știm că alimentele grase nu au impact direct asupra colesterolului din sânge. Cat despre aportul de calorii, mai degrabă reduceți cantitatea de ulei pe care o consumați și alegeți laptele integral. În special în cazul copiilor, adolescenților și sportivilor, laptele este obligatoriu integral. Până și cura de slăbire este mai eficientă dacă conține produse lactate. Pierderea în greutate este de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral. Profitați de laptele de primăvară, este mai gustos și mai gras decât în orice altă perioadă a anului!”, a conchis Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel