Și câinii suferă de depresie. Cum se manifestă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Și câinii suferă de depresie. Cum se manifestă / Foto: Pexels
Și câinii suferă de depresie. Cum se manifestă / Foto: Pexels
Află în articol cum se manifestă depresia la câini.

Poate tocmai te-ai mutat sau ai adus acasă un nou copil. Din senin, câinele tău de obicei plin de energie este retras și apatic. Ar putea câinele tău să fie deprimat? Da, spun experții. Și, depresia la câini nu este atât de diferită de depresia la oameni, scrie pets.webmd.com.

Bonnie Beaver, director executiv al Colegiului American al Veterinarilor, a spus că medicii veterinari nu știu cu adevărat dacă câinii suferă de depresie la fel cum o fac oamenii.

”Este greu de știut pentru că nu îi putem întreba”, a spus Beaver, care este și un specialist veterinar în comportamentul animalelor la clinica pentru animale mici de la Texas A&M University College of Veterinary Medicine. ”Dar în practica clinică, există câteva situații în care aceasta este singura explicație.” afirmă el. 

Beaver a spus că, deși este posibil ca animalele de companie să cadă în depresie, mai ales în perioadele de schimbare, este rar ca câinii să sufere de depresie pe termen lung.

Care sunt simptomele depresiei câinilor?


Simptomele depresiei la câini sunt foarte asemănătoare cu cele ale oamenilor, a spus John Ciribassi, fost președinte al Societății Americane de Comportament Animal.

”Câinii vor deveni retrași. Ei devin inactivi. Obiceiurile lor alimentare și de dormit se schimbă adesea. Ei nu participă la lucrurile care le-au plăcut cândva.”, a explicat aceasta.

Dar veterinarii avertizează că aceste simptome pot însemna și că animalul are o problemă medicală, așa că primul pas trebuie să fie întotdeauna un control complet la un medic veterinar. Un animal de companie care se moleșește și nu mai vrea să meargă la plimbare ar putea pur și simplu să sufere de artrită, spune Beaver.

Cauzele depresiei câinilor


Beaver a spus că schimbările majore în viața unui câine ar putea duce la perioade de depresie. Acestea includ mutarea într-o casă nouă, un nou soț sau un nou copil în casă  sau un nou animal de companie. Chiar și o schimbare în programul câinelui, de exemplu, un proprietar care stătea acasă începe să meargă la muncă, poate determina un câine să cadă în depresie.

Dar cei mai frecvenți doi factori declanșatori ai depresiei severe ale câinilor sunt pierderea unui animal de companie sau pierderea unui proprietar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel