Data publicării:

Shell - KazMunayGaz, tranzacție. Shell ar putea reveni în România

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Economie
WhatsApp
Gigantul Shell renunță la exploatarea de gaz din Marea Neagră
Gigantul Shell renunță la exploatarea de gaz din Marea Neagră

Samruk-Kazyna - Fondul Suveran de investiţii din Kazahstan - a oferit grupului energetic anglo-olandez Royal Dutch Shell ocazia de a achiziţiona o participaţie minoritară importantă în compania naţională de petrol KazMunayGaz (KMG), pentru a face planificata Ofertă Publică Iniţială mai atractivă pentru investitorii străini, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. 

Compania de stat KMG este al treilea mare producător de ţiţei din Kazahstan şi deţine participaţii în toate proiectele majore ale ţării, inclusiv zăcământul gigant Kashagan. De asemenea, KMG deţine câteva societăţi mixte împreună cu Shell. 

Ca parte a programului de privatizare, Samruk-Kazyna vrea să listeze anul viitor KMG. 

Acțiunile în KMG

Fondul Suveran de investiţii din Kazahstan deţine 90% din KMG, restul fiind deţinut de Banca Centrală. 

Companiei Shell i s-a oferit şansa de a achiziţiona o participaţie de până la 20%, care ar putea include şi participaţia deţinută de Banca Centrală. "Discuţiile sunt în desfăşurare", susţin sursele. 

Samruk-Kazyna ar urma să-şi păstreze o participaţie majoritară în KMG dar nu a precizat câte acţiuni vor fi listate. 


Shell deţine participaţii în zăcămintele Kashagan şi Karachaganak precum şi în conducta care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră. 

Kashagan, operat de Eni, Total, Shell, ExxonMobil, firma de stat KazMunayGaz, grupul chinez CNPC şi compania niponă Inpex, este cel mai mare zăcământ petrolier din Kazahstan. 

Tranzacția KMG-CEFC

Anul trecut, tranzacţia dintre KMG şi China Energy Company Limited (CEFC) a primit aprobarea autorităţilor din România, iar participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%. 

KMGI este controlată de compania energetică de stat KazMunayGas din Kazahstan, dar principalele sale active sunt în România, unde are o participaţie majoritară în Rompetrol Rafinare, care deţine rafinăriile Petromidia şi Vega, precum şi Rompetrol Petrochemicals, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel