Data publicării:
Sforăit foarte zgomotos? Apneea în somn, o boală periculoasă. Ce se întâmplă dacă durează mai mult de 10 secunde
Oana Deleanu, medic specialist pneumolog, a vorbit despre apnee, o afecțiune periculoasă.
Apneea este o problemă de sănătate cât se poate de serioasă. Medicul Oana Deleanu a explicat ce înseamnă această afecțiune. De asemenea, specialistul a vorbit despre faptul că cei diagnosticați cu această boală trebuie să poarte o mască în timpul somnului, pentru tot restul vieții.
”Există persoane cărora partenerul de viață le-a spus că în timpul somnului li se oprește respirația. Sforăie și apare ca o pauză. Practic, noi avem un conduct prin care trece aerul și în momentul când el se îngustează, aerul trece și produce un zgomot care este sforăitul. În momentul în care căile aeriene se îngustează și mai mult, se reduce fluxul de aer. Dacă aceste pauze durează mai mult de 10 secunde și sunt peste 5 episoade pe oră de somn ne punem un semn de întrebare", a declarat medicul Oana Deleanu, medic primar pneumologie, la Antena 3.
Simptomele apneei
Medicul Oana Deleanu a vorbit și despre simptomele pe care le au pacienții cu apnee.
"Sunt persoane care zic că se sufocă, că nu pot dormi pe spate. Sunt persoane care sesizează, mai ales dimineața, pentru că atunci sunt cele mai identificatoare. Sunt simptome nocturne și simptome diurne. Dacă pacientul nu a dormit bine și s-a perpelit toată noaptea, timp de 8 ore, a doua zi apar durerile de cap, oboseala, somnolența, tulburările de concentrare, anxietate și irascibilitate", mai spune medicul.
O boală pe viață?
Cei diagnosticați cu apnee trebuie să folosească o mască pentru a respira un aer cu presiune pozitivă pe timpul nopții.
"Apneea se tratează cu CPAP, adică aer cu presiune pozitivă continuă. Ce poți să faci este să respiri un aer cu presiune pozitivă care ține căile aeriene deschise și împiedică colapsul. Persoanele ajung să trăiască toată viața cu această mască, doar că la un moment dat, după ce se dă masca jos, pentru că acea presiune are un efect asupra baroreceptorilor, îi face mai tonifiați. (...) Nu orice sforăit înseamnă apnee. Doar un sforăit foarte zgomotos, dar pe de altă parte există și tipuri de apnee care apar în problemele de obezitate", a mai declarat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News