„Sfinxul” Brașovului. Chipurile din stâncile de la Pietrele lui Solomon pe care prea puțini le-au observat / foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O brașoveancă a fotografiat niște profiluri umane interesante în formațiunile calcaroase din zona numită Pietrele lui Solomon.

Nu e braşovean să nu ştie unde sunt vestitele chei numite Pietrele lui Solomon. Abrupturi calcaroase, stâncării, grohotişuri, turnuri, micul pârâu Valea cu Apă care formează mai multe cascade şi un mic defileu. Acesta este locul numit Pietrele lui Solomon, situat pe drumul ce leagă Şcheiul de Poiana Braşov. 

O brașoveancă a imortalizat însă un peisaj căruia mulți nu i-au dat atenție. O formațiune stâncoasă pe care pare să fie imprimate două chipuri umane, unul din profil, mai evident, și unul din semiprofil. Ramona Georgescu a postat fotografiile pe Facebook, iar mulți brașoveni care au trecut pe acolo și-au dat seama că nu le-au dat atenție vreodată și s-au declarat uimiți. Stânca a fost comparată cu un Sfinx al Brașovului de către unii dintre cei care au văzut pozele. Autoarea fotografiilor a spus că este posibil ca siluetele să poată fi observate și în funcție de căderea razelor soarelui, însă nasul unuia dintre chipuri este mai vizibil. Cel mai probabil, depinde și de unghiul din care privește respectiva formațiune stâncoasă.

După cum amintesc legendele locale, Pietrele lui Solomon poartă numele unui rege de origine maghiară care s-ar fi refugiat în Șcheii Brașovului. Potrivit uneia dintre acestea, regele Solomon încerca să scape de dușmanii turci care îl urmăreau și ar fi sărit cu calul peste prăpastia dintre stâncile care marginesc defileul râului Valea cu Apă, conform bizbrașov.

Litigiu cu Sfinxul și Babele. Prefectura Prahova informează că cele două obiective rămân în domeniul public al orașului Bușteni

Prefectura Prahova precizează că monumentele naturale Babele şi Sfinxul, situate pe platoul Bucegilor, sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni, indiferent de rezultatul final al procesului care vizează stabilirea liniei de hotar dintre judeţele Prahova şi Dâmboviţa.

“Așa cum se poate vedea și din obiectul cauzei, vorbim despre stabilirea limitei teritoriale dintre cele două localități, comuna Moroeni și orașul Bușteni, respectiv dintre cele două județe, Prahova și Dâmbovița.

Sentința nu este una definitivă, urmând ca, după comunicarea hotărârii instanței judecătorești, să fie formulat recurs împotriva soluției.

La solicitarea orașului Bușteni, Instituția Prefectului Județul Prahova a fost introdusă în cauză că intervenient, întrucât prefectul mediază limitele între UAT-uri. În momentul în care există divergențe, acestea sunt clarificate prin intermediul instanței de judecată.

Pe parcursul derulării procesului, prefectul județului Prahova a convocat părțile, în nenumărate rânduri, tocmai pentru a stinge litigiul și a găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situației, însă la aceste convocări, reprezentanții județului Dâmbovița nu s-au prezentat”, se  arată într-un comunicat transmis de Prefectura Prahova.

Președintele CJ Dâmbovița a anunțat că Babele și Sfinxul aparțin de Dâmbovița

Mesajul Prefecturii Prahova vine după ce preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat câştigarea pe fond a procesului cu judeţul Prahova privind granița dintre două judeţe și care conform deciziei judecătorilor, aparţin teritoriului Dâmboviţei (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel