Urmărește emisiunea live
Sfaturi simple pentru vremuri complicate. Adrian Asoltanie - ce să facă, dar, mai ales, ce să nu facă românii cu bugetele lor
Data publicării:
Autor: Ciprian Dumitrache
WhatsApp
Foto. Adrian Asoltanie / facebook; pexels
Foto. Adrian Asoltanie / facebook; pexels
Adrian Asoltanie, expert în educație financiară, are câteva recomandări pentru români.

Peste 85% din veniturile romanilor se duc pe cheltuieli, arată un raporta al INS. Românii cheltuie mult și nu reușesc să pună mai nimic de-o parte.

Adrian Asoltanie a vorbit pentru Radio DCNews despre cum ar putea românii să treacă mai ușor peste criza care se apropie.

Recomandările acestuia sunt: prudență, eficiență în cheltuieli (revizuirea plăților, inclusiv a creditelor), diversificarea veniturilor (dacă este posibil).

Suntem pe cont propriu

”Nu trebuie să ne așteptăm din partea Guvernului la vreo măsură care să ne salveze”, explică expertul.

Referindu-se la măsurile executivului de tipul măsurii ”50 de bani/litrul de carburant”, Asoltanie este de părere că efectele acestor decizii sunt extrem de păguboase pentru economie, întrucât banii trebuie luați fie din împrumuturi la dobânzi mari, fie din taxele majorate.

”Soluțiile sunt acasă și nu trebuie să le așteptăm de la politicieni, pentru că ne amăgim degeaba. Urmează o perioadă de creștere a dobânzilor, care se traduce în rate foarte mari. Oamenii care s-au îndatorat prea mult pentru achiziții vor vedea că o parte din ce în ce mai mare din venitul lor se duce către dobânzi și credite”, arată Asoltanie .

Pasul 1: Țânțarii financiari

”Sunt câțiva pași pentru orice familie”, spune expertul.

”Primul pas ar fi să-și facă un buget pe 12 luni. Îți arată ce bani îți intră în casă și pe ce ți se duc.

La un buget întocmit pe un an de zile descoperi și cheltuielile mici, pe care le cam ignorăm. O cafeluță, un pachet de țigări, un abonament pe care nu-l folosești, de fapt, sau mai multe mărunțișuri de genul acesta; eu le zic țânțari financiari. O să constați că, pe parcursul a 12 luni, se cheltuie sume foarte consistente pe categoriile respective.

O rezervă de bani

Încă un lucru pe care ar trebui să-l facem este să construim un fond de urgență, între 1.000 și 2.000 de lei, care să fie utilizat pentru mici defecțiuni casnice, mici probleme de sănătate. De asemenea, (ar trebui să construim n.r.) un fond de siguranță, adică să ai bani puși de-o parte pentru 3-6 luni de cheltuieli vitale”, ne sfătuiește Adrian Asoltanie.

Ce NU trebuie să facă românii, află din articolul de pe Radio DCNews

Cine poate, să ramburseze mai repede creditul

”Un alt lucru pe care ar putea să-l facă oamenii, în perioadele cu dobânzi mari, este să facă plăți anticipate ale creditelor cu reducerea perioadei.

De exemplu, la un credit de 250 de mii de lei (aprox. 50 de mii de euro), pe 30 de ani, cu dobândă de 8%, ce se vede deja în piață (ROBOR 6 plus marja băncii), atunci rata lunară o să vină undeva în jur de 1.850 de lei, din care principalul (rambursarea creditului n.r.) este 100 de lei, iar dobânda este de 1.700 de lei.

Dacă o persoană poate să plătească suplimentar o ...

Citește mai departe pe Radio DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel