Sfaturi pentru virgine, soţii şi văduve, de la 1740
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
daily_mail_56845600
daily_mail_56845600

O carte extrem de rară, care conţine sfaturi pentru femei, de la coptul pâinii până la respingerea avansurilor venite din partea bărbaţilor, pune într-o lumină nouă viaţa femeilor de la 1740.

Cea care ascultă vorbe necinstite îşi violează urechile", este unul dintre sfaturile pe care femeile din 1740 le primeau pentru a-şi păstra onoarea, scrie dailymail.co.uk și reluat de realitatea.net.

Cartea, intitulată "Companionul doamnelor sau un ghid infailibil către sexul cinstit", este una dintre primele cărţi de auto-ajutor scrise pentru a le sfătui pe femei cum să reziste tentaţiilor vieţii.

Volumul, care a apărut într-o colecţie privată, vrea să fie o lectură esenţială pentru "virgine, soţii şi văduve".

Printre învăţăturile din carte se numără aceea că femeile virgine care au gânduri impure îşi dezvirginează mintea, datoria femeilor căsătorite faţă de soţii lor este "în primul rând faţă de persoana lui, apoi faţă de reputaţia lui, şi în al treilea rând faţă de averea lui".

De asemenea, autoarea mai precizează că: "orice curiozitate indecentă ori fantezie impură reprezintă o deflorare a minţii... cea care ascultă vorbe necuviincioase îşi tulbură auzul". Când sunt în compania bărbaţilor care poftesc, fecioarele nu trebuie să îi privească în ochi, pentru că "o privire aruncată fără grijă duce mai departe decât o sută de cuvinte".

Volumul va fi scos la licitaţie pe 22 septembrie şi se aşteaptă să fie cumpărat cu până la 2.000 de lire, deşi la vremea apariţiei sale costa aproximativ 3 şilingi.

Autorul cărţii, care este necunoscut, sfătuieşte femeile la trei etape din viaţa lor: virgine, soţii şi văduve. Cele care nu se încadrează în niciuna dintre categorii sunt aspru criticate: "O fată bătrână este acum considerată un blestem", scrie în cartea cu sfaturi.

În capitolul intitulat "Datoria virginelor", tinerele fete află că "orice curiozitate indecentă sau gând impur este o deflorare a minţii", iar atunci când se află în compania bărbaţilor, acestea sunt sfătuite să nu îi privească în ochi.

Un alt capitol al cărţii, "Comportamentul unei soţii faţă de un beţiv", femeile căsătorite erau învăţate că "trebuie să zâmbească şi să suporte".

Văduvele sunt sfătuite să îşi petreacă restul vieţii rămânând credincioase "corpului, memoriei şi copiilor soţului mort".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel