Data publicării:

Sfaturi de nutriție pentru femeile însărcinate: Cât ar trebui să vă îngrășați și ce să nu consumați. ”Nu folosiți sarcina ca scuză pentru a mânca haotic”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Dacă ești însărcinată, nu este neapărat obligatoriu să cumulezi zeci de kilograme pentru a avea un copil perfect sănătos. 

Alegeri prezidentiale 2024

Dincolo de sfaturile medicale legate de alimentele interzise în sarcină, dar și de controalele necesare periodice, poate ar trebui, dacă ești însărcinată, să iei în considerare și o serie de sfaturi nutriționale. Specialistul în nutriție Valentin Vasile a scris în cartea sa ”Stil de viață, nu dietă”, un subcapitol dedicat femeilor însărcinate. 

Acesta scrie că este un mit cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc șansele unui bebeluș sănătos. De asemenea, demontează și mitul conform căruia cu cât mănânci mai mult, cu atât îți vei hrăni mai bine bebelușul. ”Sănătatea bebelușului este influențată de cantitatea de nutrienți pe care o aduci corpului tău prin alimentație și nu prin cantitatea de mâncare” scrie Valentin Vasile, care subliniază, în acest context, că ”o jumătate de cană de fructe de pădure poate avea de două ori mai mulți nutrienți decât o porție de paste din făină albă, servite cu sos, mezeluri și ulei încins”. 

Alimentele pe care nu ar trebui să le consumați în sarcină

În același timp, nutriționistul mai subliniază că multe femei consumă, când sunt însărcinate, cantități semnificative din alimente bogate în calorii goale, care nu aduc niciun beneficiu, ci doar adună kilograme și dau o stare accentuată de oboseală și multe alte dezavantaje, din cauza șocurilor insulinice. 

Alimentele care conțin calorii goale sunt prăjelile, prăjiturile, bomboanele, biscuiții, dulciurile din comerț și de patiserie, sucurile din comerț, pâinea și pastele din făină albă, orezul alb, pizza, hamburgerii, alimente de fast food și orice conține zahăr sau făină albă, mai notează Valentin Vasile (pag. 149). 

Cât ar trebui să vă îngrășați până la naștere

În cazul unei alimentații sănătoase în sarcină, după naștere, femeia nu ar trebui să rămână cu mai mult de 6 kilograme de țesut adipos. În realitate, sunt foarte multe femei care rămân cu 10, chiar 20 de kilograme în plus. 

Conform graficelor, o femeie subponderală ar trebui să câștige în sarcină până în 18 kilograme, o femeie normoponderală 11 - 16 kilograme, iar una cu ceva kilograme în plus până în 10 kilograme. Conform specialistului în nutriție, din kilogramele acumulate, 1 kilogram este dat de volumizarea sânilor, între 0,5 și 1 kg de placentă, aproximativ 2 kilograme de vascularizarea placentei, 1 kilogram îngroșării uterului și 2 kilograme lichidele suplimentare. 

În final, el are un mesaj clar: prăjiturile deoparte și nu folosiți sarcina drept scuză pentru a mânca haotic, pentru că mai târziu veți regreta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel