Sfârșitul lunii de miere Ciolacu - Iohannis? Motivul excluderii lui Muraru, în SUA - surse DCNews
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin
Va rezista relația de prietenie Marcel Ciolacu - Nicolae Ciucă în ciuda iritării lui Klaus Iohannis? Iată ce informații au ajuns în redacția DCNews în contextul conflictului vizibil din SUA, cu ambasadorul la Washington, Andrei Muraru. 

Andrei Muraru, ambasadorul român în SUA, a declarat, că rolul său diplomatic s-a încheiat odată cu recepția în cadrul căreia premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români din SUA. Ambasadorul a afirmat că prim-ministrul României a considerat că nu este necesară prezența sa. 

Marcel Ciolacu s-a întâlnit în SUA cu Antony Blinken, secretar de stat, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, cu Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, dar și cu Jennifer Granholm, secretar pentru energie al Statelor Unite ale Americii. Premierul i-a indicat lui Andrei Muraru, în cadrul recepției, că ”cea mai mare calitate în politică este răbdarea”. Ulterior, a explicat și de ce, afirmând, totodată, că reacția ambasadorului, probabil de natură emoțională, nu l-a calificat. Marcel Ciolacu a punctat că a mers în SUA însoțit de ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, ” reprezentanta de vârf a diplomaţiei române”. Premierul a adăugat că ”Nu apucasem să avem discuţiile aplicate cum vor fi reprezentările în ziua următoare, de aceea am şi spus că câteodată e bine să ai răbdare”. Dar, se pare că Marcel Ciolacu îl exclude pe termen lung pe Andrei Muraru de pe agenda sa, dacă ne uităm la declarația ”o perioadă mai lungă de timp nu o să avem discuţii”, dar și la opinia sa conform căreia, dacă ar fi avut atribuții, l-ar fi rechemat în țară pe ambasadorul României în SUA. 

Culisele conflictului din SUA, cu intervenții din România

Ei bine, în informațiile de mai sus se ascund detaliile acestui conflict, care nu este, nici pe departe, unul mocnit. Se pare, conform unor surse credibile DCNews, că acest conflict a pornit înainte ca premierul României să ajungă în SUA unde, vedem, a avut întâlniri foarte importante, la nivel înalt. Andrei Muraru, deși ambasador al României, ar fi încercat să-i prejudicieze prezența prim-ministrului României în SUA, punându-i bețe în roate. Și n-ar fi acționat de la sine putere! Aceleași surse ne-au mai indicat că deplasările externe ale președintelui ar fi fost perturbate de această vizită a lui Marcel Ciolacu. Președintele Klaus Iohannis ar fi sunat-o însuși, din Dubai, pe Luminița Odobescu să-i reproșeze prezența în delegația lui Marcel Ciolacu. Astăzi ministru de Externe al României, pe locul PNL, aceasta a fost anterior consilier prezidențial. În trecut, a ocupat mai multe funcții de diplomație, fiind reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană. În acest context al aparținătorilor, vizita lui Marcel Ciolacu în Statele Unite ar fi creat o profundă nemulțumire președintelui Klaus Iohannis. 

De altfel, rechemarea lui Andrei Muraru de către președintele Klaus Iohannis, așa cum a sugerat Marcel Ciolacu, este foarte puțin probabilă în contextul în care ambasadorul pare, date fiind informațiile pe surse, că a reacționat ca reprezentantul unei persoane, nu al unei țări. Dar coaliția de guvernare are acum de trecut cel mai greu test, al prieteniei Marcel Ciolacu - Nicolae Ciucă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel