Sfântul Ștefan, celebrat pe 27 decembrie. Dan Ciachir: Este primul martir creștin. Simbolistica ”pâinicilor lui Ștefan”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir creștin.

Marți, 27 decembrie 2022, în a treia zi de Crăciun, sărbătorim ziua Sfântului Arhidiacon Ștefan. Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre martiriul său, acesta fiind unul dintre primii creștini care și-au dat viața pentru Hristos:

„Inițial, Crăciunul s-a sărbătorit împreună cu Boboteaza până prin secolul al IV-lea. Ulterior, s-au despărțit, Crăciunul fiind nașterea, Boboteaza fiind epifania, arătarea Sfântului Duh. Ceea ce trebuie remarcat e legat de faptul că a treia zi de Crăciun coincide cu martirul primului mucenic creștin, Sfântul Arhidiacon Ștefan.

Se spune că Sfântul Apostol Pavel a păzit hainele celor care l-au lapidat, care l-au omorât cu pietre. El e prăznuit în a treia zi de Crăciun, iar cu ele începe martirajul fără sfârșit. Prima martiră de gen feminin a fost Sfânta Muceniță Tecla. Aceștia sunt primii martiri ai Creștinismului, iar Pavel, din prigonitor, a devenit cel mai mare mărturisitor al lui Hristos“, a spus, pentru DC News, Dan Ciachir.

Este cunoscut faptul că, în unele zone din sudul țării, se prepară „pâinicile lui Ștefan“. Simbolistica acestora este reprezentată de faptul că Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost omorât cu pietre. Gospodinele fac aceste pâinici, asemănătoare cu cozonacul, și le ung cu miere. Tot azi, se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții dramatice, iar pachetele se împart doar persoanelor care poartă numele Sfântului Ștefan.

Aproape 500.000 de români își serbează onomastica

Tot astăzi, aproape 500.000 de români își serbează onomastica.

Dintre bărbați, cei mai mulți poartă numele Ștefan, ia dintre femei, Ștefania. Totuși, mai există și numeroase derivate în cazul ambelor genuri (citește mai mult AICI).

Sfântul Arhidiacon Ștefan era, în trecut, prăznuit la Putna de Adrian Păunescu și Cenaclul Flacăra

Secolul trecut, Adrian Păunescu mergea pe 27 decembrie împreună cu Cenaclul Flacăra la Mănăstirea Putna pentru a celebra pe Sfântul Arhidiacon Ștefan. Locul era special ales pentru că acolo este îngropat domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. Chiar dacă domnitorul român este prăznuit pe data de 2 iulie, și pe 27 decembrie se adunau la Putna la fel de mulți credincioși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel