Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir. Ce tradiții există
De Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir, sărbătorit pe 26 octombrie, sunt aprinse focuri, care au rol de purificator şi protector împotriva relelor, a necazurilor şi a fiarelor codrilor.
În plus, focul este menit să apere copiii care dansează în jurul lor sau sar peste el. Cei tineri sar peste foc, chiuie şi joacă, în speranţa că se vor căsători în curând
În ziua de Sfântul Dumitru, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi şi, în unele zone, se împarte pentru sufletul celor morţi, grâu fiert în lapte.
Cu ocazia acestei sărbători, în unele sate româneşti, se obişnuieşte tăierea coamei cailor tineri, sub trei ani, pentru ca aceasta să crească frumos. În Bucovina, semănarea usturoiului după sărbătoarea de Sfântul Dumitru este considerat semn de rău augur.
Citește și: SFÂNTA MARIA. Arsenie Boca, despre rugăciunea pe care trebuie să o rosteşti
În tradiţia populară, sărbătoarea Sfântului Dumitru marchează sfârşitul verii pastorale, fiind numită şi Sâmedru sau Ziua Soroacelor, pentru că în această zi se rezolvau şi se lichidau toate socotelile, chiriile, împrumuturile, slujbele sezoniere şi alte înţelegeri încheiate cu şase luni în urmă, la Sangiorz (23 aprilie) şi se încheiau noi învoieli.
Acest mare sfânt este considerat și patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este să urmărești mersul oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dumitru. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News