Sfântul Dumitru, 26 octombrie. Ce trebuie să faci, astăzi, pentru sănătate și noroc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Sinitta Leunen)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Sinitta Leunen)
De Sfântul Dumitru, există câteva tradiții și obiceiuri pe care românii încă le mai respectă. Iată ce ar trebui să faci astăzi.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru reprezintă ultima dintre sărbătorile de toamnă, fiind și printre cele mai importante, după Sfânta Parascheva. Sfântul Dumitru a fost martirizat în anul 306 și este pomenit pe 26 octombrie atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică. Dumitru era fiul guvernatorului cetății Tesalonicului și a fost botezat în secret de părinții săi, de frica prigoanelor aspre împotriva creștinilor.

După ce tatăl său a murit, împăratul Maximian l-a chemat pe Dumitru pentru a-l face guvernator al Tesalonicului. Împăratul a aflat că noul voievod este creștin, așa că s-a înfuriat și a ordonat să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. A poruncit apoi ca Dimitrie să fie întemnițat. În ziua de 26 octombrie, soldații l-au găsit rugându-se, după care l-au străpuns cu sulițele.

Vezi și: Sfântul Dumitru, 26 octombrie. Rugăciunea care trebuie rostită astăzi

Ce trebuie să faci de Sfântul Dumitru

De Sânmedru, aşa cum i se spune sărbătorii în popor, este „Ziua Soroacelor”: acum se încheie socotelile, slujbele sezoniere şi alte înţelegeri încheiate cu şase luni în urmă. Cu această ocazie românii fac focuri în curtea gospodăriei lor, copiii sar peste flacăra acestora pentru a fi sănătoşi, iar tinerii, pentru a avea căsnicii fericite.

În ziua praznicului se dăruiesc ofrande prietenilor şi rudelor: se împarte câte o sticlă de vin din noua recoltă şi câte două pâini proaspete, pentru ca în anul care vine să fie spor şi sănătate şi în familia respectivă, iar doctorul să vină doar în calitate de musafir. La biserică se sfinţesc şi alte ofrande: grâu fiert, nuci, mere şi covrigi; după slujbă, aceste daruri se împart săracilor şi copiilor, pentru sufletul rudelor decedate.

De asemenea, se mai practică un ritual bun pentru atragerea norocului şi pentru sporul casei. În ziua praznicului se face pomană cu grâu fiert în care se adaugă unt, lapte sau brânză. Vasele cu aceste ofrande se sfinţesc la biserică şi se împart persoanelor foarte sărace sau bolnave.

Este ziua în care, în tradiţia populară, se spune că se usucă toate plantele şi căldura intră în pământ, făcând loc anotimpului friguros.  Tot astăzi, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi pun cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

Vezi și: Sfântul Dumitru, 26 octombrie 2022. Ce nu ai voie să faci

Citește și:

Rugăciunea făcătoare de minuni către Fecioara Maria: "Roagă-te, Măicuță Sfântă, și pentru aceste nevoi ale mele..."

"Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare spre tine îmi îndrept gândul, inima şi toate simţurile şi te rog cu lacrimi:

Până când, Măicuţă a milostivirii va fi această durere necontenită pe pământ?

Până când, vrăjmaşii nevăzuţi ai neamului omenesc vor da lovituri atât de puternice bieţilor oameni?

Până când, vor pângări şi vor necinsti trupurile, sufletele şi vieţile lor? Înşelându-i ca să nu cunoască adevărul, să nu îndeplinească poruncile divine şi să nu dea slavă şi cinste pururi măritului Dumnezeu  Cel în Treime închinat:Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt?

Ridică-te Stăpână Atotbună şi zdrobeşte pe vrăjmaşii noştri şi ai Fiului tău iubit Isus Hristos îngrozindu-i cu nebiruita-ţi sfinţenie îndreptându-ne pe cărările mântuirii, ca să dăm mereu mărire lui Dumnezue. Roagă-te Fecioară pentru Sfânta Biserică, pentru propavăduirea Evangheliei pe întreg pământul, pentru poporul acesta, conducătorii lui, rudele mele, pentru văduve, pentru orfani, bogaţi, săraci, necăjiţi, bolnavi, pentru cei prigoniţi, pentru credinţă, pentru salvarea celor care au rătăcit la secte, pentru cei răposaţi. Ajută-ne să ne pocăim toţi oamenii de păcatele noastre, să iubim Biserica, să ne spovedim adesea, să renunţăm la păcate, vicii şi necredinţă. Ajută-ne să nu fim insensibili la chemarea divină a blândului tău Fiu care a venit să sufere chinuri barbare pentru bietele iţe rănite atât de mult de vrăjmaş.

Roagă-te Măicuţă Sfântă şi pentru aceste nevoi ale mele (rosteşti necazurile pe care le ai, dorinţele pe care să ţi le împlinească Maica Domnului)

Slava Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh în vecii vecilor. Amin".

Rosteşte această rugăciune de cinci ori pe zi, timp de zece zile consecutive. Zece exemplare din această rugăciune vor fi depuse zilnic într-o biserică sau date la creştinii prezenţi din biserică.

La sfârşitul zilelor, dai o pâine, o lumânare şi pomelinicul familiei la altarul unei biserici. Dai de pomană la un sărac din biserică: o sticlă de ulei,1 kg de făină,1 kg fructe şi ce te mai lasă inima şi spui: “În cinstea Maicii Domnului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel