Data publicării:

Serviciul de sănătate virtual. Teledermatologia: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Noua frontieră a telemedicinei care vă permite să monitorizați evoluția alunițelor și a leziunilor cutanate folosind sisteme de inteligență artificială. Cum are loc diagnosticul și care sunt avantajele consultanței virtuale.

Eczema, psoriazisul și dermatita sunt unele dintre cele mai frecvente boli ale pielii în rândul populației de peste 60 de ani. Cu teledermatologia, o nouă frontieră în domeniul medicinei virtuale, evoluția inflamației, o aluniță sau leziune poate fi monitorizată ”de la distanță”.

Acest lucru este posibil datorită aplicațiilor și sistemelor de ultimă generație de inteligență artificială care, mai ales în timpul pandemiei de Covid-19, au fost de sprijin specialiștilor.

Rezultatele experimentării bazate pe imagini au fost satisfăcătoare până la punctul în care, în viitor, screening-ul digital ar putea favoriza diagnosticarea precoce a melanomului cutanat, scrie Il Giornale.

Teledermatologia (TD, acronimul) este o nouă modalitate de abordare a diagnosticului dermatologic. Practic, este un serviciu de sănătate (virtual) care permite pacientului să aibă acces rapid la sfatul de specialitate fără a fi neapărat nevoit să meargă la cabinetul medicului.

Cum funcționează abordarea bazată pe imagini

Teledermatologia se bazează pe o abordare bazată pe imagini, și anume colecția de imagini, analiza AI (Inteligenta Artificială) și învățarea automată. Acesta din urmă este un proces automatizat bazat pe algoritmi capabili să lucreze pe imagini clinice și dermatoscopice. Aceasta înseamnă că atunci când sosește o fotografie a leziunii cutanate a unui pacient, de exemplu, sistemul o evaluează automat.

Datele clinice sunt achiziționate și prin intermediul smartphone-ului, în timp ce restul (genomică, proteomică etc.) provin din alte surse, cum ar fi Fișele medicale electronice. Modelele de învățare automată procesează aceste date pentru a formula apoi diagnostice, a evalua eficacitatea terapiei și a evoluției bolii.

Datorită acestei metode de analiză este posibil să se diferențieze, de exemplu, leziunile benigne de cele maligne.

Modelul Microsoft ResNet 152, pentru a cita unul dintre cei mai inovatori algoritmi, este capabil să efectueze până la 12 diagnostice, inclusiv carcinom bazal, carcinom cu celule scuamoase, carcinom intraepitelial și melanomul.

Avantajele teledermatologiei

Sprijinul telemedicinei, aplicat in domeniul dermatologic, este avantajos atât pentru pacient cât și pentru medic. În primul rând, poate suplini lipsa de specialiști care, în multe țări europene, sunt din ce în ce mai puțini. Nu numai.

Avantajele sunt considerabile și pentru pacientul care, participând activ la examenul de diagnostic prin trimiterea de fotografii, este implicat în managementul bolii. Ca să nu mai vorbim, de altfel, că răspunsul la o eventuală evoluție anormală a unei alunițe sau a unei leziuni cutanate este imediat.

Cu toate acestea, obiectivul principal al teledermatologiei rămâne acela al diagnosticării precoce a afecțiunilor cutanate invalidante sau a tumorilor cutanate. 

Prin urmare, este și un instrument important de prevenire care, pe viitor, ar putea fi de sprijin specialiștilor în diagnosticarea promptă a evoluției alunițelor sau a altor leziuni cutanate într-o formă malignă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel