Serbia se întărește cu arme din Federația Rusă, în timp ce Bosnia stă pe un butoi cu pulbere și se pregătește de război
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ultimele achiziții de armament din Rusia au consolidat capacitățile operaționale ale armatei sârbe, potrivit președintelui Vucic.

Serbia a reuşit să achiziţioneze sisteme de rachete antitanc Kornet de la Rusia, precum şi cantităţi semnificative de rachete şi lansatoare pentru a spori capacităţile operaţionale ale forţelor sale armate, a anunţat luni preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care a asistat la o demonstraţie a capabilităţilor Brigăzii 72 de operaţiuni speciale a Forţelor armate sârbe, în cadrul căreia a fost prezentat şi sistemul de rachete Kornet la Pancevo, bază militară situată în apropiere de Belgrad, potrivit agenţiei de presă Tanjug.

Într-un discurs, preşedintele Vucic a mulţumit Forţelor armatei sârbe pentru apărarea ţării şi protejarea securităţii acesteia, apreciind în termeni elogioşi achiziţionarea sistemelor de rachete Kornet de la Rusia, despre care a spus că ar fi ' una dintre cele mai bune arme antitanc din lume' .

Prin achiziţia unui număr semnificativ de rachete şi lansatoare, Serbia a consolidat capacităţile operaţionale ale Forţelor sale armate, a adăugat preşedintele sârb.

Sistemele de rachete 'Kornet reprezintă o armă defensivă importantă şi un factor de descurajare faţă de orice potenţială agresiune împotriva ţării noastre', a spus Vucic.

Serbia este oricând gata pentru dialog, dar unul fără condiţii, dictat sau ordine date Belgradului, a declarat preşedintele sârb în acelaşi discurs rostit la Pancevo, întrebat despre dialogul cu Pristina, potrivit Agerpres.

Bosnia stă pe un butoi cu pulbere

Criza di  Bosnia a început în iulie 2021 când Valentin Inzko, atunci înaltul reprezentant care supraveghea implementarea acordului de pace, a interzis negarea genocidului bosniac. Reprezentanții sârbii au răspuns boicotând instituțiile centrale ale statului.

Republica Srpska, împreună cu aliații China și Rusia, nu recunosc Biroul Înaltului Reprezentant și au cerut de multă vreme închiderea acestuia.

Dodik a anunțat că Republica Srpska se va îndrepta către formarea propriei armate sârbe bosniace, după ce s-a retras din forțele armate comune ale Bosniei. Anunțul i-a alarmat pe mulți bosniaci, precum Hrustanovic, care se tem de revenirea la violența din anii 1990 (citește AICI).

Ahmed Hrustanovic, un imam și profesor din orașul Srebrenica din Bosnia și Herțegovina se teme pentru el și pentru familia sa, deoarece țara se confruntă cu cea mai gravă criză politică și de securitate de la războiul din anii '90.

Conflictul s-a încheiat în decembrie 1995, odată cu semnarea Acordului de pace de la Dayton, intermediat de Statele Unite, care a stabilit Bosnia și Herțegovina ca stat compus din două entități: o entitate a Federației dominată de bosniaco-croați și o entitate, Republica Srpska, condusă de sârbi.

Milorad Dodik, membru sârb al Bosniei și Herțegovinei al președinției tripartite, care se rotește la fiecare opt luni între un bosniac, un sârb și un membru croat, amenință de 15 ani că Republica Srpska se va desprinde de federație (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel