Serbia anunţă că 'nu se lasă umilită': Exerciţiu militar de amploare la frontiera cu Kosovo
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
După ce a condamnat miercuri 'unda verde' dată în ajun de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pentru aderarea Kosovo la Consiliul Europei, Serbia a anunţat că va face un exerciţiu militar de amploare în apropierea frontierei kosovare pentru a 'arăta' că nu se lasă 'umilită', transmite EFE.

'Vom arăta că ţara noastră nu este un sac de box şi că nimeni nu ne va umili', a spus la postul public de televiziune RTS Milos Vucevic, ministrul apărării sârb însărcinat cu formarea unui nou guvern la Belgrad.

Exerciţiul militar se va desfășura în Pester, un platou înalt din partea de sud a ţării. Acesta va dura până la data de 21 aprilie. Se preconizează o amplă desfăşurare de armament şi echipamente, inclusiv tancuri, vehicule blindate, lansatoare de rachete şi sisteme de artilerie, precum şi peste 2.000 de soldaţi, a spus viitorul prim-ministru. Ministrul apărării a anunțat exerciţiul militar imediat după ce a condamnat decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, fără a face o legătură explicită între cele două, scrie EFE.

Ministrul a reiterat poziţia oficială a Serbiei, conform căreia Kosovo, a cărui independenţă autoproclamată în 2008 nu este recunoscută de către Belgrad, nu este un stat. Prin urmare, nu poate fi admis ca membru în organismele internaţionale. 'Ceea ce am vazut la Strasbourg este o continuare a festivalului de ipocrizie şi un alt cui bătut în sicriul dreptului internaţional', a zis el.

Recomandarea de acceptare a aderării Kosovo la Consiliul Europei (la o sesiune programată pentru luna mai) a fost adoptată cu 131 de voturi pentru şi 29 împotrivă, printre care şi cel al reprezentanţilor partidelor spaniole PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol) şi PP (Partidul Popular).

Spania, unul dintre cei cinci membri ai UE (printre care şi România) care nu recunosc independenţa Kosovo.

Pristina a spus că marţi a fost 'o zi mare' pentru Kosovo, în timp ce ministrul de externe sârb Ivica Dacic a numit-o 'ziua ruşinii' pentru Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, notează agenţia de presă citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel