Separatiştii au pierdut majoritatea în Catalonia, în urma alegerilor
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Partidele separatiste, care conduc Catalonia de 10 ani, au pierdut duminică majoritatea în parlamentul regional, conform rezultatelor parţiale ale alegerilor regionale. Acestea au fost câştigate de socialiştii premierului spaniol Pedro Sanchez, la 6 ani şi jumătate de la tentativa de secesiune din anul 2017, relatează AFP.

După ce s-au numărat 73% din buletinele de vot, cele trei formațiuni politice separatiste, între cea a lui Carles Puigdemont, care până acum avea majoritatea în parlamentul regional, au luat doar 59 de locuri, în condițiile în care majoritatea absolută este stabilită la 68. Socialiştii lui Sanchez au obţinut 42 de locuri.

Regiunea spaniolă Catalonia a participat la vot duminică pentru a alege un nou parlament. A fost foarte urmărită prestaţia partidelor separatiste după hotărârea controversată a premierului spaniol Pedro Sanchez de a graţia mai mulţi politicieni favorabili independenţei regiunii, cu scopul de a-şi securiza sprijinul pentru a obține un nou mandat de şef al guvernului de la Madrid, transmit AFP şi DPA.

Fostul şef al executivului regional catalan Carles Puigdemont, care s-a autoexilat în Belgia după tentativa de a declara independenţei Cataloniei în anul 2017, speră să revină în postul de la Barcelona.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel