Senatul, informat asupra proiectului iniţiat de Guvern privind schema de compensare pentru consumul de energie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Senatul, informat asupra proiectului iniţiat de Guvern privind schema de compensare pentru consumul de energie
Senatul, informat asupra proiectului iniţiat de Guvern privind schema de compensare pentru consumul de energie
Senatorii au fost informaţi, în şedinţa extraordinară de joi, cu privire la proiectul iniţiat de Guvern privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 - 2022, precum şi acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei 'Delta Dunării'.

Proiectul a fost repartizat comisiilor permanente competente. Termenele stabilite pentru depunerea avizului şi raportului comisiilor de specialitate sunt 9, respectiv 15 februarie 2022, a informat preşedintele de şedinţă, senatorul Robert Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului.

Scopul proiectului

Potrivit iniţiatorului, proiectul de lege are drept scop 'modificarea şi completarea OUG nr. 118/2021 în sensul acordării unei compensaţii mai mari clienţilor casnici aferent valorii componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, extinderii limitelor de consum pentru energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, astfel încât mai mulţi dintre aceştia să poată deveni beneficiari ai măsurii de compensare, reducerii nivelului de plafonare a preţurilor finale facturate pentru clienţii casnici, atât pentru energie electrică, cât şi pentru gaze naturale, plafonării preţurilor finale facturate pentru energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii non-casnici'.

Ce se mai menționează în expunerea de motive

În expunerea de motive se precizează că fac excepţie 'clienţii non-casnici care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019 pentru modificarea şi completarea OUG 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice'.

Prin proiectul de act normativ se propune ca, prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 64/2001, 'la societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome înfiinţate de stat, profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează în cuantum de minim 90% sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome, ori sub formă de dividende în cazul societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, în condiţiile legii'.

Senatul, prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect

În cazuri temeinic justificate, se arată în expunerea de motive, 'Guvernul poate aproba prin Hotărâre de Guvern, repartizarea la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome, ori sub forma de dividende în cazul societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, a unei cote mai mici de 90% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, dar nu mai puţin de 50% din acesta'.

Iniţiatorul proiectului estimează că veniturile suplimentare colectate din dividentele stabilite prin proiectul de act normativ la minimum 90% faţă de minimum 50% reglementat de legislaţia în vigoare, în prezent, ar compensa impactul suplimentar de circa 3 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel