Senatul a votat majorarea amenzilor pentru construcţiile ilegale realizate în zona de coastă a Mării Negre
Plenul Senatului a aprobat miercuri ordonanţa de urgenţă prin care sunt majorate limitele amenzilor contravenţionale pentru lucrările de construcţii realizate fără autorizaţie în zona de coastă a Mării Negre. Astfel, amenzile prevăzute de lege au fost stabilite la o valoare între 10.000 lei şi 50.000 lei. În favoarea proiectului de lege s-au exprimat 47 de senatori, iar 46 au votat împotrivă.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege este necesar întrucât numărul construcţiilor finalizate sau în curs de execuţie amplasate în zona de coastă a Mării Negre, pe terenuri proprietate publică sau privată, realizate cu încălcarea prevederilor legale a crescut simţitor în ultimii ani, transmite Agerpres.
'Datorită importanţei economice a zonei de coastă a Mării negre, a întinselor sale habitate naturale protejate şi zone umede de importanţă internaţională se impun măsuri de protecţie şi gestionare a acestor zone. Ţinând cont de faptul că până în prezent unele consilii locale ale unităţilor administrativ-teritoriale riverane Mării Negre nu au întocmit planurile urbanistice generale şi zonale şi nu au fost luate măsurile necesare stopării activităţilor de construire necontrolată sau cu încălcarea legilor se impun sancţiuni mai drastice', se arată în documentul amintit.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul de control şi inspecţie din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
De asemenea, proiectul de lege stipulează şi faptul că autorizaţiile emise pentru amenajările destinate activităţilor de agrement, cultural-sportive care au şi scop de promovare a turismului de litoral rămân valabile până la data intrării în vigoare a legii.
Construcţiile aflate în orice stadiu de execuţie după intrarea în vigoare a legii, în zona delimitată, vor fi desfiinţate.
Legea prevede faptul că toate construcţiile şi amenajările care fac obiectul clasificării plajelor cu destinaţie turistică sunt exceptate de la prevederile legii.
Caracterul legii este ordinar iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News