Data publicării:

Senatul a adoptat modificarea şi completarea legii privind ALOCAȚIA de stat pentru copii

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Senatul a adoptat modificarea şi completarea legii privind ALOCAȚIA de stat pentru copii / Foto: Pixabay
Senatul a adoptat modificarea şi completarea legii privind ALOCAȚIA de stat pentru copii / Foto: Pixabay

Senatul a adoptat luni modificarea şi completarea legii privind alocația de stat pentru copii.

Senatul a adoptat luni, în plen, în unanimitate, cu 129 de voturi "pentru", o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii prin care cererea de acordare a acesteia se depune concomitent cu îndeplinirea procedurii de declarare a nou-născutului, transmite Agerpres.

Ce prevede propunerea legislativă



Potrivit propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari USR, cererea pentru obţinerea alocaţiei se poate depune de către persoanele prevăzute de legislaţia în vigoare - unul dintre părinţi, tutore etc.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

VEZI ȘI: Creşte salariul minim în 2022. Raluca Turcan a anunţat procentul

Când vor fi majorate alocațiile

Guvernul a decis pe 24 iunie că alocațiile copiilor vor fi majorate cu 20% de la 1 ianuarie. Astfel, copiii care au vârste mai mici de 2 ani sau au un handicap vor primi o alocație pe lună care ajunge la 486 de lei, iar copiii care au vârste mai mari de 2 ani vor primi lunar 243 de lei, aceasta va fi valoarea alocației după majorarea de anul viitor. În plus, alocația pentru copii ar trebui indexată cu rata medie anuală a inflației începând cu 1 ianuarie 2023.

Guvernul a decis atunci că nu va majora alocațiile de la 1 iulie, așa cum a promis inițial. Această ordonanță a amânat practic majorarea alocațiilor. Cei din Guvern au susținut că nu sunt bani la bugetul de stat pentru ca mărirea să fie făcută atunci, în iulie.

Cei de la Consiliul Economic și Social au spus că măsura este injustă având în vedere că puterea de cumpărare a românilor a scăzut și de asemenea au atras atenția Guvernului că România are cele mai mici alocații din Uniunea Europeană. Majorarea promisă a alocațiilor, care ar fi trebuit să aibă locîn această vară, ar fi ajutat familiile să își crească copii, acesta este mesajul transmis de cei de la Consiliul Economic și Social în avizul pe care l-au votat.

VEZI ȘI: Tichete de 2.000 de lei pentru mame. Categoriile care ar putea beneficia de proiect

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel