Data publicării:

Semnele cancerului de colon. Medicul Florentina Ioniță Radu: Trebuie să îngrijoreze și să conducă pacientul la medic

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (MART PRODUCTION)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (MART PRODUCTION)

Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog la Spitalul Militar Central "Carol Davila" ne-a vorbit despre cancerul colorectal.

"Cancerul de colon este o maladie care poate fi prevenită, pentru că prima dată apar polipii. Celulele care se produc în exces nu mai pot fi îndepărtate și se acumulează. Sunt polipi hiperplazici, adică au exact structura țesutului interstinal sau de tip adenomatos, care proliferează maii mult glandele din colon sau de tip vilos, anumite tipuri de glande.

Deci e o perioadă de câțiva ani în care sunt polipii, așa numită leziune benignă. Această proliferare în exces este identificată și îndepărată mecanic prin politoctemie, de către medic și supravegheată. Ăsta e un interval liber destul de mare care trebuie exploatat. Exploatarea astra înseamnă că trebuie să cunoști ca să poți să tratezi", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Detoxul sau clisma, indicate?

"Sunt persoane care apelează la produse naturiste, pentru un detox, un fel de clismă prin ingestia unor substanțe. Își curăță colonul", a spus Val Vâlcu.

"Nu este de nerecomandat. Din când în când, poate de două ori pe an ar trebui făcută această modalitate în care să se curețe colonul și apoi să fie recolonizată și flora intestinală, un lucru foarte important. Dar nu trebuie să fie o practică. Cel mai important lucru e să avem grijă să avem un tranzit normal și ăsta e un alt semn de întrebare. Deci genetica, factorii de mediu și semnele care apar. Deci ai un tranzit modificat, se întâmplă.

Dacă este cancerul situat pe colonul drept, o să ai scaune diareice. Dacă e situat pe colonul stâng o să ai constipație. În final, când e foarte avansat o să ai falsă diaree. Deci orice tulburare de tranzit la un pacient care are o încărcare genetică în acest domeniu sau un pacient trecut de 50 de ani sau un pacient cu preferințe alimentare mai puțin ordotoxe trebuie să îngrijoreze și să conducă pacientul la medic", a mai spus medicul gastroenterolog.

Cancerul colorectal, simptome

"Ca incidență, cancerul colorectal este numărul 3 la bărbați, după cancerul de prostată și de plămâni și numărul 2 la femei, după cancerul de sân. Cancerul colorectal este numărul 1 la femei și bărbați din UE. Ca și mortalitate, este a doua cauză de deces de cancer și este prima cauză de deces în Europa de Est și Europa Centrală.

Acest tip de cancer poate fi detectat timpuriu, iar leuzinile prenoplazice pot fi tratate. Societatea europeană de gastroenterologie trage un semnal de alarmă că acest tip de cancer este al doilea ca tip de mortalitate în rândul cancerelor, cancer care poate fi prevenit.

215.000 de decese se produc anual în Europa. Bărbații sunt mai susceptibili decât femeile", a mai spus Alina Constantin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel