Data actualizării:
Data publicării:

Semne care indică faptul că pisica ta e stresată. La ce trebuie să fii atent

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @sharshonnikolass
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @sharshonnikolass
Pisicile sunt ființe complexe capabile să simtă multe emoții pe parcursul vieții lor. La pisici, reacția fizică la stres poate fi în mod particular dăunătoare și se poate manifesta sub formă de schimbări în apetit, starea blănii, obiceiuri urinare sau funcționarea sistemului digestiv. Iată câteva dintre cele mai comune semne de stres la pisici!

Sunt mai vocale

Atunci când pisicile sunt stresate, au tendința să fie mai vocale. Sunetele pe care le scoate o pisică transmit mesaje precise despre starea ei. Prin urmare, atunci când pisica este stresată, ea poate emite sunete care indică disconfort. Acestea includ:

  • Mieunat frecvent
  • Urlat
  • Șuierat
  • Mormăit

Mieunatul și urletele pot fi un strigăt de ajutor, pisica încearcă să atragă atenția. Șuieratul și mormăitul sunt sunete pe care pisicile le fac în mod natural atunci când se simt amenințate, iar aceste sunete servesc pentru a avertiza alte animale să stea la distanță.

Se îngrijesc în mod excesiv

Comportamentele de îngrijire eliberează endorfine în corpul unei pisici, ceea ce poate crește sentimentele de mulțumire și fericire. Situațiile stresante pot determina pisicile să își facă aceste comportamente de îngrijire pentru a se simți mai bine. Dar îngrijirea excesivă poate duce la o iritare suplimentară a pielii - și la o dorință crescută de a se linge.

Pentru început, pisica poate avea nevoie să poarte un guler moale de recuperare sau un inel de gât pentru a-i fi mai dificil să își facă îngrijirea excesivă. De asemenea, ea ar putea avea nevoie de unele măsuri de reducere a stresului pentru a-și rezolva complet dorința de a se linge, inclusiv:

  • Medicamente sau suplimente anti-anxietate
  • Stabilirea unei rutine, cum ar fi hrănirea și curățarea litierelor la aceeași oră în fiecare zi
  • Furnizarea unor jucării interactive și stâlpi de zgâriat

Întotdeauna consultați medicul veterinar înainte de a introduce noi medicamente sau suplimente în dieta animalului de companie.

2. Sursa foto... (pisica-lazy-cat_79164000.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Sunt agresive

Atunci când o pisică se află într-o situație stresantă, ea poate reacționa agresiv pentru a se proteja atunci când simte că siguranța ei este în pericol.

În plus față de șuierat și mormăit, agresivitatea la pisici poate arăta astfel:

  • Pândire
  • Sărituri
  • Zgârieturi
  • Mușcături

Agresivitatea poate avea și cauze medicale, cum ar fi declinul cognitiv la pisicile mai în vârstă sau condiții dureroase precum artrita sau boala dentară. 

Se ascund

În timp ce unele pisici pot reacționa agresiv când se simt amenințate, altele pot să se ascundă atunci când se simt stresate și vulnerabile.

O pisică se poate proteja atunci când experimentează o tensiune emoțională și mentală prin refuzul de a interacționa cu ceilalți membri ai gospodăriei. Nu deranjați pisica dacă se ascunde, deoarece acest lucru ar putea agrava stresul ei.

Energia scăzută

Deși este natural ca pisicile să doarmă 16 până la 20 de ore pe zi, o reducere suplimentară a nivelului de activitate a pisicii poate indica faptul că se simte stresată.

Somnul excesiv și nivelurile mai scăzute de activitate sunt o modalitate pentru pisică de a face față stresului prin izolarea de o situație copleșitoare. Deoarece stresul solicită și mai mult corpul pisicii, ea poate dormi mai mult pentru a-și ajuta corpul să se recupereze de această tensiune fizică.

Scăderea apetitului

Împreună cu un nivel mai scăzut de activitate, pisica poate să nu dorească să mănânce când este stresată. Acest lucru se datorează faptului că hormonul stresului este eliberat în corp, ceea ce suprimă pofta de mâncare și poate chiar provoca greață. Și atunci când doarme mai mult, poate avea și mai puțină energie să se ridice pentru a mânca și a bea, potrivit Petmd.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel