Data publicării:

Semnal de alarmă privind Marea Mediterană: Este "pe cale de a se epuiza"

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Organizația de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franța avertizează că Marea Mediterană este "pe cale de a se epuiza" din cauza unei "dezvoltări economice originale" care amenință ecosistemele deja degradate și speciile periclitate, informează agenția France Presse.

Potrivit unui raport WWF, Marea Mediterană, care adăpostește între 4% și 18% dintre speciile marine cunoscute răspândite pe o zonă care acoperă mai puțin de 1% din oceanele lumii, face de asemenea față unei creșteri "fără precedent" a exploatărilor petrolifere și gazifere.

Contractele de explorare offshore din domeniul petrolului și gazelor "se derulează acum pe mai mult de 20% din Marea Mediterană și s-ar putea extinde până la dublarea acestei suprafețe", semnalează WWF, potrivit Agerpres.

"Aceasta este enorm, mai ales atunci când știm riscul seismic al regiunii", a declarat Pascal Canfin, CEO al WWF-France. Potrivit acestuia, "multiplicarea și creșterea activităților economice din acest domeniu" a plasat Marea Mediterană "pe drumul către epuizare".

Potrivit ONG-ului, "producția petrolieră offshore ar putea crește cu 60% între 2010 și 2020 în regiunea mediteraneană, de la 0,7 milioane de barili pe zi la 1.120.000 de barili pe zi."

Și ceea ce privește producția de gaze, aceasta ar putea crește în Mediterana de cinci ori între 2010 și 2030, de la 55 de milioane la 250 de milioane tone echivalent petrol pe an.

Potrivit ONG-ului, pe lângă explorarea petroliferă și gaziferă, toate sectoarele tradiționale ale economiei maritime, cum ar fi transportul, turismul, acvacultura "se dezvoltă exponențial și ar trebui să continue să crească în următorii 20 de ani cu excepția pescuitului profesionist".

Transportul maritim este de așteptat să se dubleze de acum până în anul 2030. De asemenea și sosirile turistice internaționale în Marea Mediterană sunt de așteptat să crească cu 60% între 2015 și 2030 pentru a ajunge la 500 de milioane de turiști în anul 2030.

La nivelul întregii Mediterane, vor fi construiți încă 5.000 de kilometri suplimentari de coastă (drumuri, clădiri) de acum până în anul 2025, raportat la cifrele din 2005, conform WWF.

WWF: Ecosistemele maritime, supuse unui nou impact

ONG-ul, care a analizat economia maritimă din cele opt țări mediteraneene ale Uniunii Europene (Croația, Cipru, Franța, Italia, Grecia, Malta, Slovenia, Spania), anticipează, de asemenea, o extindere a exploatării miniere.

"Aceasta evoluție creează o concurență tot mai mare între sectoare pentru o zonă și pentru resurse marine limitate", care antrenează un nou impact asupra ecosistemelor deja aflate sub presiune, subliniază WWF care prezice conflicte între proiectele de dezvoltare a exploatărilor pentru extracția hidrocarburilor și cele pentru dezvoltarea turismului, cum se întâmplă în prezent, de exemplu, în Croația sau în Insulele Baleare.

Având în vedere că 90% din stocurile de pește sunt supraexploatate, WWF se așteaptă, de asemenea, la un declin al pescuitului profesionist în Marea Mediterană. Dezvoltarea activităților de minerit, cum ar fi exploatările miniere pe fundul mării și extracția de petrol și gaze "vor contribui în mod clar la agravarea situației", estimează organizația.

UE, rol crucial în realizarea obiectivelor de mediu pentru Marea Mediterană 

ONG-ul, care se opune tuturor noilor dezvoltări petrolifere și gazifere offshore, solicită în special crearea unor zone marine protejate dincolo de apele teritoriale, reglementarea traficului maritim și introducerea dispozitivelor anti-coliziune pentru cetacee.

Potrivit WWF, Uniunea Europeană care și-a stabilit ca obiectiv revenirea la "starea ecologică bună" a apelor maritime europene până în anul 2020, are de jucat un rol crucial în acest sens.

UE trebuie să apere o viziune ținând seama de biodiversitate și de ecosistemele de la nivel național precum și de cele de la nivelul bazinului mediteranean, a subliniat navigatoarea Isabelle Autissier, președintele WWF-France. "În caz contrar, va fi imposibil să se realizeze obiectivele de mediu ale Comisiei Europene, dacă nu sunt deja compromise", a comentat aceasta, conform agenției France Presse.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel