Șefului Apple i se vor reduce cu 40% pachetele salariale și de compensații anul acesta
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Directorul executiv al Apple, Tim Cook, își va vedea pachetul anual de salarii redus cu peste 40% în acest an.  

Gigantul tehnologic spune că Cook a cerut reducerea după criticile acționarilor, scrie BBC.

Comitetul de compensare al Apple i-a acordat o „compensație țintă” totală de 49 de milioane de dolari pentru 2023.

Anul trecut, acțiunile producătorului de telefoane iPhone au scăzut brusc în fața problemelor lanțului de aprovizionare și a încetinirii economice globale.

„Comitetul de compensare a echilibrat feedback-ul acționarilor, performanța excepțională a Apple și o recomandare din partea domnului Cook de a-și ajusta compensația în funcție de feedback-ul primit”, a declarat Apple.

Mișcarea va aduce salariul de bază anual al lui Cook neschimbat la 3 milioane de dolari, cu un bonus de până la 6 milioane de dolari.

Cea mai mare diferență față de pachetul său salarial este modul în care i se vor atribui acțiuni în firmă.

În 2022, compania i-a acordat acțiuni de 75 de milioane de dolari, dintre care jumătate s-au bazat pe performanța Apple pe bursă.

Pentru acest an, obiectivul său de atribuire a acțiunilor a fost redus la 40 de milioane de dolari, trei sferturi din aceasta depind de performanța acțiunilor.

Ținta pentru compensația lui Cook pentru 2022 a fost de 84 de milioane de dolari, deși salariul total real pentru anul trecut a fost de 99,4 milioane de dolari. Această cifră includea 630.600 USD în costuri de securitate personală și 712.500 USD pentru utilizarea unui avion privat.

Anul trecut, acționarii Apple au fost îndemnați de un grup consultativ de lider pentru investitori să voteze împotriva pachetului salarial al lui Cook.

Într-o scrisoare către investitori, Institutional Shareholder Services (ISS) a spus că există „preocupări semnificative” cu privire la „designul și amploarea” pachetului.

ISS a spus că salariul lui Cook era de 1.447 de ori mai mare decât salariul unui angajat mediu Apple.

Cook a devenit directorul executiv al Apple în august 2011, cu doar câteva săptămâni înainte de moartea cofondatorului Steve Jobs.

Sub conducerea lui Cook, Apple a devenit prima companie care a atins o evaluare bursieră de 3 miliarde de dolari, înainte de a scădea la aproximativ 2,1 miliarde de dolari în timpul unui an tumultuos pentru industria tehnologiei.

Blocările din cauza Covid-19 la fabricile din China, întârzierile lanțului de aprovizionare și o încetinire a economiei globale au contribuit la scăderea prețului acțiunilor Apple cu peste 20% în ultimul an.

Averea personală a șefului Apple, în vârstă de 62 de ani, se ridică la aproximativ 1,7 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. Cook s-a angajat să-și doneze întreaga avere în timpul vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel